fbpx

10 šarmantnih činjenica o francuskim buldozima

Namjeravate kupiti francuskog buldoga? Ovo je 10 činjenica o ovom slatkom psu koji je na 9. mjestu najpopularnijih pasa u Americi!

1. Francuski buldozi imaju korijene u Engleskoj.

Francuski buldog spava

Korijeni francuza su mutni, ali ih većina tragova navodi da potječu od engleskih. Radnici u čipkarnici u Engleskoj su u svome krilu imali male buldoge koji su im sjedili u krilu kako bi ih grijali. Kada se tvornica čipke preselila u Francusku, psi su također išli s njima. Tako su engleski buldozi vjerojatno uzgojeni uz terijere te je nastala vrsta bouledogues français ili francuskih buldoga.

2. Oni su stvoreni da budu veliki prijatelji.

Štenci francuskog buldoga

Francuzi su ljubazni, prijateljski psi koji su uzgajani da budu prijatelji. Jako su druželjubivi i sa ostalim psima i nisu neki veliki ‘lajavci’.

3. Neki obožavaju vodu, neki ne.

Francuski buldog na moru

Neki francuzi obožavaju vodu, plivanje i naprosto ih je teško izvući van, dok neki ne žele ni primirisati vodi. Ukoliko planirate put na more, obavezno ga držite ‘na oku’ jer iako se doimaju da mogu plivati, vrlo lako mogu potonuti i utopiti se. Isto tako vrlo je važno pripaziti na velike vrućine a kako im olakšati toplije dane možete pročitati u našem vodiču.

4. Također, ni let avionom nije preporučljiv.

Francuski buldog u avionu

Dobro znamo da francuski buldozi zbog svoje male glave i ‘spljoštene’ njuške imaju otežano disanje a teško i velike probleme sa dišnim putevima. Tako zbog građe lubanje, stresa i visoke temperature let može biti koban. Mnoge pasmine kao što su buldozi i mopsevi su uginuli za vrijeme leta, stoga su ih neke kompanije zabranile za prijevoz.

5. Trebate dadilju? Nema problema!

Kada je ovaj mali orangutan pod imenom Malone bio napušten od svoje majke, djelatnici jednog zološkog vrta u Engleskoj mislili su da za njega više nema spasa. Srećom, devetogodišnji francuskib buldog Bugsy uskočio je u pomoć i pobrinuo se za ovog mališana. Ubrzo su postali veliki prijatelji, pa su čak i na spavanje išli skupa. Kada je Malone postao dovoljno veliki, pridružio se ostalim orangutanima u zološkom vrtu.

6. Francuzi su jako pričljivi.

Iako ne laju mnogo oni znaju biti pravi blebetavci! Na neki svoj kompleksan način proizvode zvukove koji se nama ljudima doima kao da pričaju na neki svoj poseban jezik. A čini se da neki vole i pjevati 🙂

7. Nemojte vikati na njih!

Umoran francuski buldog

Francuski buldozi su vrlo osjetljivi i ne primaju baš najbolje viku i galamu. Ako ih grdite, mogli bi to shvatiti vrlo ozbiljno i krenut bježati oko kuće. Bolje reagiraju na pozitivno poticanje i ohrabrivanje.

8. Postoje 2 različita oblika ušiju.

Francuski buldog

Izvorno, francuski buldozi imaju ružičaste zaobljene uši slične onima kakve imaju engleski buldozi. Engleski uzgajivači više vole zaobljene uši dok američki preferiraju ‘šišmiš’ uši. Kako god mi volimo oba oblika.

9. I svjetske zvijezde obožavaju ove praščiće!

View this post on Instagram

Happy holidays!!! 🙈

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on

O da! A tko ih ne bi volio? Sve više njih se odlučuje za ove praščiće pa tako su tu Lady Gaga, Hilary Duff, Zach Braff, Hugh Jackman, Leonardo DiCaprio…

10. Prosječni životni vijek francuskog buldoga je 12 godina!

Stari francuski buldog

Ako još niste:

Komentiraj

One thought on “10 šarmantnih činjenica o francuskim buldozima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top