francuski buldog

8 činjenica o francuskim buldozima koje možda niste znali

Namjeravate li kupiti francuskog buldoga, ovo je 8 činjenica o pasmini koja je na 9. mjestu najpopularnijih pasa u Americi!

1. Francuski buldozi imaju korijene u Engleskoj.

Francuski buldog spava

Korijeni francuza su mutni, ali ih većina tragova navodi da potječu od engleskih. Radnici u čipkarnici u Engleskoj su u svome krilu imali male buldoge koji su im sjedili u krilu kako bi ih grijali. Kada se tvornica čipke preselila u Francusku, psi su također išli s njima. Tako su engleski buldozi vjerojatno uzgojeni uz terijere te je nastala vrsta bouledogues français ili francuskih buldoga.

2. Oni su stvoreni da budu veliki prijatelji.

Štenci francuskog buldoga

Francuzi su ljubazni, prijateljski psi koji su uzgajani da budu prijatelji. Jako su druželjubivi i sa ostalim psima i nisu neki veliki ‘lajavci’.

3. Neki obožavaju vodu, neki ne.

Francuski buldog na moru

Neki francuzi obožavaju vodu, plivanje i naprosto ih je teško izvući van, dok neki ne žele ni primirisati vodi. Ukoliko planirate put na more, obavezno ga držite ‘na oku’ jer iako se doimaju da mogu plivati, vrlo lako mogu potonuti i utopiti se. Isto tako vrlo je važno pripaziti na velike vrućine, a kako im olakšati toplije dane možete pročitati u našem vodiču.

4. Također, ni let avionom nije preporučljiv.

Francuski buldog u avionu

Dobro znamo da francuski buldozi zbog svoje male glave i ‘spljoštene’ njuške imaju otežano disanje, a često i velike probleme sa dišnim putevima. Tako zbog građe lubanje, stresa i visoke temperature let može biti koban. Mnoge pasmine kao što su buldozi i mopsevi su uginuli za vrijeme leta, stoga su ih neke kompanije zabranile za prijevoz.

5. Francuzi su jako pričljivi.

Iako ne laju mnogo oni znaju biti pravi blebetavci! Na neki svoj kompleksan način proizvode zvukove koji se nama ljudima doima kao da pričaju na neki svoj poseban jezik. A čini se da neki vole i pjevati 🙂

6. Nemojte vikati na njih!

Umoran francuski buldog

Francuski buldozi su vrlo osjetljivi i ne primaju baš najbolje viku i galamu. Ako ih grdite, mogli bi to shvatiti vrlo ozbiljno i krenuti bježati oko kuće. Bolje reagiraju na pozitivno poticanje i ohrabrivanje.

7. I svjetske zvijezde obožavaju ove praščiće!

O da! A tko ih ne bi volio? Sve više njih se odlučuje za ove praščiće pa tako su tu Lady Gaga, Hilary Duff, Zach Braff, Hugh Jackman, Leonardo DiCaprio…

8. Prosječni životni vijek francuskog buldoga je 12 godina!

Stari francuski buldog

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top