alergije francuski buldog

10 znakova da je vaš francuski buldog možda alergičan!

Ukoliko ste vlasnik francuskog buldoga, jedna od stvari koja vas sigurno plaši su alergije.

Vjerujemo da je ovo zajednički problem svima nama te da se često upitamo: Kako ću prepoznati da je moj ‘francuz’ alergičan?

Samo da znate, niste jedini s tom mišlju, stoga smo istražili i izdvojili 10 najučestalijih znakova da je vaš francuski buldog alergičan.

Napomena: Nemojte donositi zaključak na temelju ovog članka već ukoliko uočite navedene znakove, posavjetujte se sa veterinarom!

Ovo je 10 znakova na koje trebate obratiti pažnju:

 1. Neprestano žvakanje i grickanje šapa.
 2. Vraćanje infekcije uha.
 3. Osip po koži.
 4. Neprestano češkanje i lizanje.
 5. Crvene ili ružičaste pojave po koži.
 6. Trljanje trbuščića po zemlji.
 7. Bubuljice tipa lezija.
 8. Krastice po koži.
 9. Gubitak dlake.
 10. Osip ili oticanje lica.

Neki od ovih znakova zvuči poznato? I mislili smo… a sada ćemo vidjeti koju vrstu alergije bi mogao imati vaš francuski buldog.

Tipovi alergije

Alergije su podijeljene u 4 glavna tipa – svaki tip može pokazivati različite simptome, dok rjeđe neki tipovi pokazuju iste simptome što ponekad veterinarima zadaje problem.

Prvi tip alergije su buhe. Vaš pas možda ima buhe i alergičan je na njihove ugrize, nešto kao ljudi na komarce. Neki bi mogli dobiti crvenilo, svrbež oko repa (uvijek pokušavaju posvrbiti donji dio leđa) dok neki mogu i gristi dio kože oko njihovog repa. Buhe mogu samo izazvati svrbež ako je vaš buldog alergičan na njih.

Drugi tip alergije je hrana. Alergija na sastojke u njihovoj hrani. Psi mogu biti alergični na bilo što u njihovoj hrani. To može biti izvor proteina, riža, žitarice (i ostali aditivi u komercijalnoj hrani) ili kombinacija svega toga na što francuski buldozi mogu biti alergični.

Treći tip alergije su u zraku. To su općenito alergeni kao što su pelud koji se inhaliraju.

Četvrti tip alergije dodirne (kontaktne). Sve ono što pas dodiruje – to može biti trava, korov, stabla, kućna grinja, plijesan itd….lista se nastavlja.

Kako ćete znati da je vaš francuski buldog alergičan?

Osim alergije na buhe, općenito je nemoguće odrediti na što je alergičan ako ga samo pregledate. To je zato što različite vrste alergija mogu pokazivati slične simptome. Ono što su veterinari zaključili je da francuski buldozi koji boluju od alergija, često boluju od više od jedne alergije.

Glavno pravilo: ako vaš ‘francuz’ ima svrbež (ili bilo koje kožne probleme) koji se vraća usprkos raznim tretmanima, vjerojatno je alergija u podlozi svega.

Da se razumijemo, svijet alergija je preveliki da bi se opisao i definirao u jednom članku, stoga ćemo se potruditi istražiti svaku alergiju zasebno te napisati nešto više o njima. Ukoliko imate pitanja, slobodno ostavite komentar ili nam pišite na mail: francuskibuldoghrvatska@gmail.com ili u inbox naše Facebook stranice.

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

One thought on “10 znakova da je vaš francuski buldog možda alergičan!

 1. Ovo ja pasmina izuzetno uzdržana i slicnija mackama nego psima. Na trenutke vam se može ciniti kao da imaju glavu u oblacima , no to uopšte nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani, te ne zahtevaju mnogo pažnje ili maženja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top