veterinar francuski buldog

‘Do sada sam na veterinara dala duplo više nego što sam platila štene!’

Jedna vlasnica podijelila je s nama vrlo negativno iskustvo s kupnjom francuskog buldoga od neprovjerenog uzgajivača.

Neprestano ističemo važnost provjere uzgajivača pri kupnji francuskog buldoga. Francuski buldog je postala vrlo popularna pasmina i većina budućih vlasnika se odlučuje na kupnju upravo njega. Velikoj većini to je mali slatki psić, idealan za stan/kuću i stoga ga kupuju na prvom oglasu.

Detaljan savjetnik jednog uzgajivača nam pokazuje kako izabrati kvalitetnog uzgajivača i koja pitanja im moramo postaviti prije kupnje!

Kupnja francuskog buldoga pri prvom oglasu ostavlja u velikoj većini posljedice kako za psa (u zdravstvenom smislu), tako i za vlasnika (ogromni troškovi liječenja). Već smo pisali o tome kako odabrati pravog uzgajivačaa kako biste vidjeli da to sve nije uzalud, donosimo vam istinito iskustvo jedne vlasnice, koja je ujedno član naše grupe Francuski buldog Hrvatska. Vlasnicu smo zamolili da nam što detaljnije ispriča svoje iskustvo, kako bi svi budući vlasnici znali što ih može čekati ukoliko se upuste u nepromišljenu kupnju psa.

Sve što sam htjela oduvijek je bio pas. Jedini prijatelj koji te nikada neće iznevjeriti. I tako je sve krenulo. Prvo sam htjela labradora pa sam ipak shvatila da to nije pas za mene. Mislim, htjela sam psa pod svaku cijenu. Roditelje sam molila da mi uzmu psa, ali oni nisu bili u mogućnosti. Nakon toga sam dečku rekla kako želim psa. On je naravno išao da mi ugodi i pitao me koju vrstu želim. Moj odgovor je bio francuski buldog jer imam osjećaj da mi taj karakterom najviše odgovara. Dečko je pronašao oglas na Njuškalu, ne provjeravajući onoga od koga kupuje niti iz kakvih uvjeta dolazi. Cijena nije bila bitna.

Pred Božić sam napokon dobila psa kojeg sam toliko htjela. Činilo mi se oduvijek jako lagano imati psa jer ljudi koji imaju psa kažu da im se život promijenio. Tako sam i ja mislila. Nažalost, nije bilo tako. Odmah čim je moja malena došla u stan pokakala se i imala je proljev. Mislila sam da je to prvobitan šok od vožnje i mijenjanja okoline. Nažalost, to nije bilo tako. Krenulo je samo sa proljevom. Nakon toga i krv uz takvu već mekanu stolicu. Zatim je krenulo povraćanje. Sve se to odigralo u prvih tjedan, dva nakon što sam ju dobila.

Bila sam tužna jer sam vidjela da se muči. Nisam više mogla gledati psa kako se muči te smo tražili pomoć veterinara naravno odmah čim smo primijetili tegobe. I to je trajalo oko 3 tjedna dok je ona nadošla, dok je prestala obilno povraćati i dok se stolica nije unormalila. Naime, veterinari nisu dali neku znatnu dijagnozu.

bolestan francuski buldog

Novi šok!

Nakon toga, opet novi šok. Krvava stolica… Što sada? Odnijeli smo stolicu na analizu i kada su došli rezultati imali smo što i vidjeti. Imala je u stolici prisutnu Giardiu i Chryptosporidium. Žalosno je to što smo mi to i ranije skužili, ali ona je bila premalena i tablete joj nisu odgovarale. Od njih se rušila, gubila svijest i slično. Zatim je došao taj trenutak kada smo je mogli liječiti. Dobili smo tablete od kojih samo 1% pasa ima nuspojave i to je bila moja francuzica. Toliko joj je bilo loše da na noge nije mogla. Zatim smo ipak odučili ostavit to liječenje za neku drugu prigodu samo dok joj se opće stanje stabilizira.

Nadalje, ta Giardia je loša jer može prijeći na ljude. Tako da smo se svim silama borili da to istjeramo. Ona do trećeg cjepiva nije bila vani i još 4 tjedna nakon tog zadnjeg cjepiva nije išla van. Što znači da je to pokupila u leglu. Žalosno, da. Onda je dobila gliste i trakavicu, a bilo je rečeno da su je očistili. To je još imala i čim je došla kod nas. I naravno da sam se i ja zarazila. Dobila sam trakavicu. Nakon liječenja napokon sam bila sretna jer moje zdravlje nije više u pitanju. Čistila sam se oko 2,5 mjeseca.

Moja malena i dalje ima probleme. Povraćanje! Sada je taj problem kod nas zastupljen već dugo vremena. Jednu noć je povraćala 40 puta. Dehidrirala je. Rekli su u veterinarskoj stanici tu u mojem gradu da ne mogu ništa više pa ju je moja majka vozila u drugi grad. I to je trajalo oko 3 tjedna. Čim je došla kod mene posumnjali su na parvo pa su ga isključili i evo 6 mjeseci od te pretpostavke opet isto se desilo. Test na parvo je bio između. Na testeru se nazirala druga crta koja dokazuje pozitivno na parvo. Pa su je liječili protiv toga. I proljev je užasan imala koji je zaudarao i bio je ispunjen krvi. U startu nije dobro bila tretirana i odrazilo se na cijeli život. Sada su rekli da ima i kronični gastritis tako da smo joj i prehranu cjelokupnu promijenili, ali njoj i dalje nije dobro.

Iako je moja curka slaba ja se borim za nju! I do kraja ću. Nikome je nedam, a volim je najviše na svijetu. Samo eto da ozdravi, bez obzira što je takva ja ju ne napuštam!

Znate li koliko ima ovakvih iskustava? Bezbroj! Mislite da, ako ćete kupiti jeftinijeg psa proći bolje? Još jednom vam toplo preporučamo: Ne kupujte psa preko Njuškala ili prvog oglasa kojeg vidite! Ne kupujte psa isključivo na temelju cijene! Dobro provjerite uzgajivača od kojeg kupujete i provjerite u kakvim uvjetima pas živi! Istražite želite li baš tu pasminu i kako se pravilno brinuti o njemu! Istražite standard francuskog buldoga!

Ukoliko želite anonimno podijeliti vaše iskustvo, slobodno nam se javite putem maila (francuskibuldoghrvatska@gmail.com)! Podijelite ovu priču dalje i pomozite barem malo kako bismo potakli pravilan i zdrav uzgoj francuskog buldoga u standardu!

Ako još niste:

One thought on “‘Do sada sam na veterinara dala duplo više nego što sam platila štene!’

  1. Potpuno se slažemo sa svim savjetima. Jako nam je zao za sve psiće koji su žrtve beskrupuloznih ljudi. Ali moramo dodati da nisu svi uzgajivači prisutni na listi Hrvatskoj kinološkog saveza, zato šta su tamo, automatski dobri i sigurni. Oni plaćaju članarinu i zato su tamo. Njih nitko ne provjerava. Jedini siguran način je odlazak u obitelj iz koje dolazi psić. Osobno sve provjeriti. Od okruženja, do vezerinarskog pregleda Itd. Druge sigurnosti nema. Nažalost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top