zaštita od krpelja

Stiglo je proljeće: Kako zaštiti psa od buha i krpelja

Temperature su nam počele rasti, igre vani su sve češće, šetnje su nam dulje, zaštita od krpelja i buha je vrlo važna.

Za bezbrižnu igru u prirodi potrebno je zaštiti četveronožnog ljubimca od krpelja uz pomoć antiparazitskih preparata koje možete pronaći u obliku spreja, ampule, ogrlice ali i tableta za žvakanje.

Preparate zaštitu od krpelja i ostalih nametnika možete pronaći u trgovinama za kućne ljubimce, kod veterinara ali možete naručiti i preko web shopova.

Preparati za zaštitu od krpelja i ostalih nametnika

  1. Ogrlice za zaštitu životinja – Ogrlice za zaštitu od vanjskih nametnika razlikuju se po dužini djelovanja koja ovisi o aktivnoj supstanci u njoj, a može djelovati i od 3 do 6 mjeseci. Ogrlica se postavlja labavo oko vrata životinje tako da između ogrlice i kože imamo razmak bar za dva prsta. Ako je ogrlica prevelika odsiječe se suvišni dio na dužini od 4-5 cm od kopče, da se pri rastu psa može popuštati.
  2. Ampule – Ampula se nanosi na psa duž tijela. Primjena je vrlo jednostavna – razmakne se dlaka te se kapa direktno na kožu, od vrata do korijena repa. Pas se ne smije kupati prije i nakon 48h od primjene. Vrijeme trajanja zaštite od krpelja je mjesec dana.
  3. Sprej – Sprej se na nanosi po cijelom tijelu psa te time se stvara zaštitni omotač. Zaštita od krpelja traje mjesec dana.
  4. Tablete za žvakanje – Tablete za žvakanje imaju visoku učinkovitost, a ubijaju 99,9% buha (Ctenocephalides felis) i 100% krpelja (Ixodes ricinus) svih 12 tjedana. Ubijaju više od 98% buha i krpelja u roku od 12 sati. (markovic.hr)

Ako više volite i želite koristiti prirodne proizvode za zaštitu, postoje ovi proizvodi temeljeni na biljnoj bazi.

Svaki pas jedinka je za sebe te sami provjerite što vašem psu najviše odgovara, jer ono što odgovara jednom, ne mora značiti da će i vašem.

Usprkos zaštite psa raznim preparatima, ne zaboravite nakon svake šetnje dobro pregledati vašeg psa i iščetkati ga jer se krpelj može kretati po tijelu životinje i do 24 sata.

Krpelji su u toku godine aktivni od ranog proljeća do kasne jeseni. Najopasnija bolest koju krpelji prenose psima je piroplazmoza. Uzročnik je krvni parazit babezioza koja parazitira na eritrocitima, razara ih i uzrokuje anemiju. Bolest se u početku manifestira povišenom temperaturom, izrazitom slabosti, otežanim kretanjem, povraćanjem, tamnom mokraćom. U ovom slučaju hitno posjetite svog veterinara.

Članovi naše najveće grupe ljubitelja i vlasnika francuza podijelili su iskustva i na ovu temu. Vlasnici najčešće koriste Foresto ogrlicu, Bravecto tablete, Advantix ampule, Frontline, čisto lavandino ulje.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top