fbpx

VET CHAT

Vet Chat sa timom Specijalističkih veterinarskih ambulanti Marković!

 

Zahvaljujući timu Specijalističke veterinarske ambulante Marković svaki tjedan dobit ćete stručne odgovore na pitanja. Četvrtkom na našoj Facebook stranici Francuski Buldog Hrvatska pronaći ćete post ispod kojeg možete postaviti svoje pitanje. Također, možete nam ga poslati u inbox Facebook stranice, putem Instagrama ili maila francuskibuldoghrvatska@gmail.com, a ćemo odgovore objaviti srijedom.

1. Moj francuz star je godinu i pol , no zadnjih dva tjedna povrati uglavnom ono sto pokupi u šetnji: ogrozotak od jabuke, dakle sa sjemenkama, jezgrom i peteljkom, košticu od breskve(!), mislim i dijelove gljive… užasno je proždrljiva i usisa sve sto nađe… ja dosta pazim u šetnji, stalno gledam u tlo, ali je ona naprosto brža od mene. To me užasno frustrira i plaši jer bi mogla pojesti i nešto gore, otrovnog, pa molim za pomoć kako to spriječiti . Možda ovo i nije pitanje za veta, ali u konačnici je bolje da povrati to sto ne može preraditi, ili su naznake gastritisa? Svoju hranu ne povraća.

Nikako nije dobro da pas jede hranu koju ne bi smio. Otpaci bilo koje vrste su potencijalno toksični zbog kvarljivosti većine namirnica, pa tako i ono što je pas pojeo ne mora općenito biti za njega otrovno, ali može itekako stvoriti problem (npr. pokvarena piletina itd.)

Ukoliko pojede nešto što ne bi trebao idealno bi bilo da to što prije povrati kako bi se što manje štetnih tvari stiglo apsorbirati u organizam.
Koštice pojedinih plodova (jabuke, breskve) jesu toksične za pse, ali samo ukoliko ih uspiju sažvakati i progutati.
Ukoliko samo progutaju košticu to neće dovesti do intoksikacije jer psi nemaju enzim koji bi mogao razgraditi ovojnicu koštice i osloboditi toksine, no zato može doći do drugih,jednako ozbiljnih problema, u vidu mehaničke opstrukcije crijeva i želuca.
Kod svih otrovanja bitna je količina unesene štetne tvari i vrijeme koje je prošlo od unosa otrova do povraćanja i posjeta veterinaru.
Jedenje gljiva svakako predstavlja veliki problem jer je većina tih gljiva sama po sebi otrovna.

Nama je od velike važnosti pravodobna informacija od strane vlasnika o tome što je pas pojeo i čime se mogao otrovati, a kako bismo mogli pravodobno i ispravno reagirati.

Važno je naglasiti da jedenje neispravnih i pokvarenih namirnica u konačnici može dovesti do akutnog gastritisa i pankreatitisa koji s vremenom mogu prijeći i u kroničan oblik.

Ukoliko ne postoji nikakav način za obuzdavanje psa vlasnici često pribjegavaju stavljanju brnjice kako bi spriječili takve neželjene situacije.

2. Francuzu od nepune 2 godine često ‘drhte’ noge. Ne boli ga i kretnje su mu normalne. Što bi to moglo biti?

Drhtanje nogu može biti znak slabosti.
Mogući uzroci su problemi sa kralježnicom ili kukovima pa je u ovom slučaju preporuka napraviti RTG kako bi se navedeno isključilo.

3. Imam curicu staru 6 mj. Pije jako jako puno vode, a nakon što se popiša zna piti svoju mokraću?

Pijenje velikih količina vode može biti hormonalno i psihički uvjetovano. Da bi se saznao točan uzrok potrebna je kompletna pretraga urina i krvi.

4. Francuz star godinu i pol kad izađemo iz kuće jako slini i ne prestaje. Kad smo u kući ne, čim prođe kroz vrata van odmah krene slina u potocima (više slinci doslovno do poda prozirni i gusto bijeli) i ne prestaje dok se ne vratimo natrag u kuću. Zašto je tako i kako spriječiti?

Mogući uzroci slinjenja su povećana aktivnost, uzbuđenje i stres.

5. Čime mazati interdigitalne ciste? Pojave se uvijek na istoj šapici na istom mjestu, ne pucaju, ne gnoje se i ne smetaju mu pri hodu. Peremo šapice nakon svake šetnje sa jab.octom i vodom, kada se pojave mažemo mu sa uljem crnog kima (pokazalo se učinkovito kod smanjivanja ali treba dosta dugo da skroz prođu) ima li još nesšto čime bi ih mogli mazati da ih se brze riješimo kada dođu ili možda nekako prevenirati?

Najčešći uzrok interdigitalnih cista/furunkula su zapravo „urasle“ dlake nastale zbog pojačanog opterećenja na nogu (prevelika težina, krivi stav i dr.) gdje dolazi do tzv. reakcije na strano tijelo i upalnog odgovora organizma koji se onda očituje kao veće ili manje otečenje koje može s vremenom rupturirati. Također, jedan od mogućih uzroka su svakako alergije. To je često pasminski uvjetovano pa je za utvrđivanje točnog problema i uzroka potreban pregled veterinara. Na žalost, u određenom broju situacija ne dolazi do konačnog izlječenja, već samo nastojimo staviti problem pod kontrolu i smanjiti učestalost i jačinu upalnog procesa. Terapija može biti lokalna (antiseptici u vidu kupki npr. Plivasept rozi pjenušavi razrijeđen s vodom; antibiotske kreme, imunosupresivne kreme) ili sistemska u vidu antibiotika. Koji vid terapije uvesti ovisi o kliničkoj slici.

6. Treba li (je li preporučljivo) zdravom francuzu od dvije godine starosti davati nekakve dodatke prehrani?

Ukoliko pas jede hranu prilagođenu njegovim potrebama (dobi, pasmini i zdravstvenom statusu), dlačni pokrivač je uredan, gladak, sjajan, bez pojave peruti, crvenila i svrbeža i nema nikakvih metaboličkih problema tada nema potrebe za dodatnim suplementima.

7. Zanima me cijena operacije nosa/sinusa kod francuskih buldoga?

Cijena operativnog zahvata – širenja nosnog prohoda (ako se mislilo na taj zahvat) je 400 kn po nosnici.

8. Svakih koliko francuzu treba dati tabletu protiv parazita?

Što se tiče unutarnjih nametnika preporuka je čišćenje svaka 3-4 mjeseca. Pri čišćenju smatra se davanje antiparazitika te njegovo ponavljanje za 15 dana. (razvojni stadij nametnika)

Zaštita pak od vanjskih nametnika (buhe, krpelje) preporuča se tijekom cijele godine, a pri tome se koriste ogrlice, ampule, ali i tablete koje imaju čak i širi spektra djelovanja, a djeluju, jednokratno dane, 1-3 mjeseca.

9. Koji je najbolji način za održavanje borica kako se ne bi upalile?

Upala nabora kože posljedica je trenja tih nabora i pojačane vlage koja se posljedično tome stvara.
S obzirom na nemogućnost „ventilacije„ tih mjesta, te posljedično pojavu vlage i topline, na koži dolazi do prekomjernog širenja bakterija i gljivica, koje inače tu normalno žive, i pojave infekcije.
Kao prevencija koriste se antiseptički šamponi, a dostupne su i vlažne maramice sa antisepticima. U svakom slučaju potrebna je dnevna higijena kožnih nabora . U ekstremnim situacijama, ukoliko su nabori jako veliki i ne možemo riješiti problem nastalih infekcija, pribjegava se i kirurškom rješenju.

10. Koji je najbolji način za čišćenje uha kod francuza?

U principu, zdrave zvukovode nema potrebe ičim ispirati, no ukoliko se radi o pojačanoj produkciji ušne smole (cerumena) i/ili opetovanim infekcijama tada se koriste i različite otopine. Za početak je najbolje napraviti kompletan pregled uha tj.zvukovoda i tek na osnovu toga se može vidjeti da li je potrebno ispiranje i s kojim proizvodom. Također, prilikom pregleda veterinar će vam i pokazati na koji način pravilno isprati zvukovode.


11. Imam pitanje za vet chat u vezi psa (francuski buldog). Unazad 2 tjedna se pojavila kvržica tj. nešo kao bradavica na vratu (predjel leđa) bilo je skroz malo no sada je počelo rasti. Što bi to moglo biti?

Kvržice na koži mogu biti virusnog podrijetla (npr. virusne bradavice) ili tumoroznog (tumor je općenito naziv za izraslinu koja može biti benigna ili maligna).

Da bi se utvrdilo točno podrijetlo kvržice/izrasline, potrebno je takvu tvorbu kirurški odstraniti i poslati na patohistološku pretragu, te dalje postupiti ovisno o nalazu pretrage.

12. Naime, zanima me što činiti sa štenetom kojem su zadnje noge puuno slabije od prednjih i nikako se ne razvijaju? Ima 5 mjeseci, a prije 2 mjeseca je slomio stražnju desnu potkoljenicu. Operiran je, i posjetio je veta X puta. Sada je ta noga u redu, al na lijevu uporno poskakuje i čuva ju, jer je prilikom igre jedanput nespretno pao na nju. Vet tvrdi da je jos mali, pa su kosti slabije, al da će ojačati. Promijenili smo već dosta prehranu, od Platinuma do Fish4Dogs, Royal Canin, Acane, i došli sad do Hermann BARFa. Već smo jako zabrinuti jer su braća jača u stražnjim nogama, odnosno noge su im proporcionalnije, a on nekako šepa dok hoda, odnosno hoda kao da je zaležao noge.

Kod slabosti nogu i uočavanja bolnosti ili bilo kakvih problema prilikom kretanja potrebno je najprije obaviti detaljan ortopedski pregled ,a koji često puta zahtijeva i sedaciju kako bi se izbjegla evenualna bolnost i nelagoda životinje.

Od velike važnosti je i RTG snimka iz kojeg se mogu vidjeti promjene na kostima.

Postoje i bolesti povezane sa navedenim problemima, tako da je svakako potrebno obaviti pretage kako bi došli do pravilne dijagnoze.

Suplementi i pravilna prehrana su uvijek dobrodošli s obzirom da je štencima za njihov rast i razvoj potrebna veća količina minerala i vitamina.

13. Koliko cjepiva i za što treba primiti pas – od rođenja pa na dalje?

Jedina zakonska obveza u RH je cijepljenje pasa protiv virusa bjesnoće.

Cijepljenje je obavezno na godišnjoj bazi i potrebno ga je obaviti sa 3 mjeseca starosti psa.

Postoji i cjepivo protiv zaraznih bolesti koje je svakako preporuka jer su štenci zbog nerazvijenog imuniteta podložni zaraznim bolestima i potrebno ih je zaštititi. To cjepivo nije obavezno.

Upravo iz razloga podizanja imunosti cijepljenje štenadi protiv zaraznih bolesti obavlja se u dobi od 6-8 tjedana kada se smatra da prestaje imunost od protutijela dobivenih preko mlijeka majke.

Cjepivo se ponavlja nakon 3 tjedna (znači sa 9-12 tjedana psa), odnosno to je 2. doza istog cjepiva kako bi organizam stvorio dostatnu imunost.

Ukoliko cijepljenje nije provedeno u zadanom roku ili je nepoznat cjepni status majke preporuka je štene cijepiti i do 3 puta.

Nakon godine dana starosti psa cijepljenje protiv zaraznih bolesti provodi se jedanput godišnje.

14. Što je najbolje psu dati nakon povraćanja, odnosno koje namirnice najbolje smiruju povraćanje?

Ukoliko nastupi povraćanje najbolje je ispostiti psa i ne davati ništa na usta narednih 12-24 h ,ovisno o intenzitetu i učestlosti povraćanja,kako se ne bi dodatno opterećivao želudac i lučenje kiseline.

Nakon posta preporuka je najprije ponuditi manju količinu vode.

Ukoliko nakon pijenja pas ne povrati, možete mu ponuditi manju količinu lagane hrane (npr. kuhana riža i pileći file, bez soli i začina ili posebno prilagođenu hranu za probavni sustav tzv. gastrointestinal hranu)

Ako se povraćanje i dalje nastavi uputno je posjetiti veterinara kako ne bi došlo do dehidracije i daljnih problema.

15. Kako tretirati psa kada ima povišenu temperaturu?

Ukoliko pas ima povišenu temperaturu potrebno je odmah posjetiti veterinara.

Povišena temperatura znak je bilo kakvog upalnog procesa, bolnosti i/ ili infekcije.

Potrebno je naći uzrok povišene temperature i ovisno o tome provesti terapiju koju će odrediti Vaš veterinar.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top