egzotične boje francuskih buldoga

Zašto NE ŽELITE francuskog buldoga egzotične boje?

Sve veću popularnost postižu francuski buldozi egzotičnih boja. Nakon ovih informacija, još jednom razmislite želite li biti ‘u trendu.’

Svatko tko kreće u nabavku francuskog buldoga prije svega trebao bi istražiti i proučiti ovu pasminu. Kupujete četveronožnog prijatelja koji će uz vas biti 10-12 godina i na umu bi vam trebalo biti njegovo zdravlje. Zdravo štene dobit ćete isključivo iz provjerene i odgovorne uzgajivačnice. Za buduće vlasnike napisali smo opširan vodič za kupovinu francuskog buldoga kojeg biste također trebali pročitati.

Ipak, pored svih informacija o pasmini na našem blogu, ali i općenito na internetu, mnogi se odlučuju na brzopletu i neodgovornu kupnju. Veliki trend su postale egzotične odnosno nedozvoljene boje francuskih buldoga kako bi bili IN i drugačiji. Ne postoji drugi razlog, jer da postoji, takvi vlasnici bi bili svjesni što potiču, ali i da kupuju bolesnog psa.

Koje su DOZVOLJENE boje francuskog buldoga?

Prema jedinom valjanom standardu, FCI, dozvoljene boje francuskog buldoga su:

  • brindle – ‘tigrasti’ uzorak, odnosno dlaka je prošarana tamnim i svijetlim dlakama (često s bijelom ‘kravatom’)

  • fawn – nijansa ima širok raspon od tamne do svijetle narančaste s malom dozom crvenkaste

  • pied – pretežno bijela boja s velikim mrljama (mogu biti crne i smeđe) po tijelu, uglavnom na leđima, ispod vrata i oko ušiju i očiju.

Ovo su isključivo dozvoljene boje prema standardu s razlogom. Francuski buldog u standardu jedini je ispravni odabir ako želite kupiti zdravog psa.

Koje su NEDOZVOLJENE boje francuskog buldoga?

Službeni standard francuskog buldoga s razlogom nema na svom popisu sljedeće boje:

  • blue – mišije siva dlaka i plave oči

  • black and tan/blue and tan/chocolate and tan/lilac and tan – imaju crnu dlaku s ‘preplanulim’/sivim točkama koje se pojavljuju iznad obrva, na obrazima, šapama, nekad i na repu

Black and tan:

Blue and tan:

Chocolate:

Lilac and tan:

  • merle/merle and tan – imaju gen koji stvara pjegave mrlje, dolaze u raznim varijacijama sa mišije sivom

Kao što možete vidjeti ima mnogo varijacija nedozvoljenih boja francuskog buldoga koje su sve više popularne, a njihova cijena je vrtoglavo visoka. Pitate se zašto su nedozvoljene? Iz vrlo jednostavnog razloga – zbog zdravlja.

Francuzi koji su cijeli bijeli ili čisto crni bez ‘tigrastog’ uzorka nose gen koji uzrokuje gluhoću, a takvi mogu proizvesti plavooke pse s problemima s očima. Francuzi koji su boje ‘jetre’ (kakvu imaju labradori) ili boje čokolade, mogu proizvesti francuze žutih očiju s ranom sljepoćom ili očnom mrenom. Ovo su zdravstveni problemi s kojima se niti jedan vlasnik ne želi nositi, a niti jedan odgovoran uzgajivač ih ne bi trebao uzgajati kako bi zaradio na nedužnoj životinji. Da, zaradio. Ovakve egzotične boje se uzgajaju isključivo zbog zarade jer cijene boja sežu u nebo.

Na primjer, poznati su slučajevi gdje su ljudi iz Hrvatske kupovali egzotične boje u Mađarskoj za više od 3 000 eura (više od 20.000 kuna!)! Možete zamisliti koliko je suludo davati takvu cifru za psa koji će sigurno biti bolestan, a sve zbog toga kako bi bili u trendu i posebniji od drugih.

Uvjerljivo najveću popularnost ima plava, odnosno mišije siva boja francuskog buldoga s plavim očima o kojoj smo opširno pisali. Ova boja, osim spomenute sljepoće nosi i niz drugih problema. Taj genetski poremećaj uzrokuje suhu, ljuskavu kožu i veliki gubitak dlake. Prema istraživanjima, plavi francuski buldozi najčešće ne dožive više od pet godina života! Iako ti problemi možda neće biti vidljivi kod šteneta, kako pas postaje stariji tako će se problemi razvijati. Patnja psa i vlasnika i veterinarski troškovi nisu vrijedni dizajnerske boje ili trenda.

Ne nasjedajte na priče vlasnika francuskih buldoga egzotične boje kako su njihovi psi zdravi i da baš njihovom nije ništa jer to najčešće govore oni koji su ga tek nabavili. Također, ne nasjedajte na priče ‘uzgajivača’ koji uvjeravaju da su njihovi štenci zdravi, od zdravih roditelja i da vam garantiraju zdravlje. Svatko tko vam garantira doživotno zdravlje psa mora vam biti znak da nešto nije u redu. Nitko ne može garantirati doživotno zdravlje živom biću! Psi takvih boja u Hrvatskoj ne smiju proći uzgojni pregled Hrvatskog kinološkog saveza niti se koristiti u uzgoju HKS-a s rodovnicama. Također, psi takvih boja se ne smiju izlagati ni na jednoj izložbi pasa koje organiziraju tri priznate kinološke asocijacije: Svjetska kinološka organizacija (FCI), Američki Kennel Club (AKC) i engleski Kennel Club.

Prije kupovine francuskog buldoga dobro se raspitajte, istražite, proučite, pitajte! Uvijek nam se možete javiti i pitati nas za savjet preko naših profila na društvenim mrežama ili mailom francuskibuldoghrvatska@gmail.com. Ne srljajte u kupovinu i zapamtite – jedina ispravna odgovorna i moralna kupnja je kupnja od odgovornih, registriranih (u Hrvatskom kinološkom savez) i provjerenih (pa čak i onih koji su registrirani) uzgajivača!

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top