klas opasnost

Klas – neprijatelj koji vreba iz trave

S lijepim i toplim vremenom, osim buha i krpelja koji vrebaju na pse i mačke, dolazi opasnost i iz trave.
Naime, radi se o klasovima, poznatim još i pod nazivom strelice ili popino prase. Nalaze se gotovo na svakom travnjaku za vrijeme ljetnih mjeseci. Potaknuti lošim iskustvima mnogih vlasnika pasa, odlučili smo napisati ponešto o tome, kako bismo podigli svijest o travki koja nije nimalo bezazlena i može uzrokovati ozbiljnije poteškoće našim najdražim krznenim prijateljima.

Svojim oštrim vrhovima vrlo lako se mogu uhvatiti za dlaku, te se potom zabijaju u tkivo. Klas koja se jednom zabode u kožu psa ili mačke, zbog svoje specifične građe poput strelice i čupavih vršaka, ima tendenciju „putovati“ dalje. Jednom kad se zabije u kožu ili sluznicu, ne može se više vratiti i jednostavno izvaditi, već putuje prema naprijed, a pas u svom nastojanju da ju izvadi, zapravo samo još više tjera strelicu dublje u tkivo.

Najčešće se to događa sa šapama, ušima, njuškicom, ustima i ušima.

Kada se klas zabije u uho

U slučaju uha, pas jako trese glavom, ne samo jednom ili dva puta, već to čini gotovo bez prestanka. Trlja uho šapom ili ponekad čak i cijelu glavu trlja o pod, a nerijetko i cvili. U slučaju francuskih buldoga, cvilež vrlo lako može izostati zbog njihove velike tolerancije na bol.
Primjetite li ove simptome za vrijeme šetnje ili neposredno nakon nje, svog ljubimca ODMAH bez iznimke odvedite veterinaru.
U slučaju da pokušate sami pogledati uho psa, bez otoskopa, u većini slučajeva nećete moći uočiti baš ništa, upravo zbog toga što klas putuje slušnim kanalom. Osim što klas nije uočljiva problem je i u tome što ju se ne možete niti izvaditi bez za to predviđenog veterinarskog pribora i u 99% slučajeva ne bez sedacije psa.
U slučaju klasa u uhu, postoji velika opasnost od perforacije (ozljede) bubnjića.

dog-running-fast

Kada se klas zabije u šapu

Kod zabadanja klasa u šapu, gdje je koža između prstiju vrlo meka, pas će početi šepati i štedjeti nogu. Na mjestu ulaska strelice, može se uočiti crvenilo i oteklina, a pas to mjesto uporno liže i gricka.
U tom slučaju također je bitno posjetiti veterinara, no ukoliko ju primjetite na vrijeme i ako klas nije ušla dovoljno duboko u kožu možete mu pokušati pomoći i sami pripremom fiziološke otopine koju mlaku stavljate kao oblog na ozlijeđeno mjesto oko 10 minuta. Tkivo će tako dobro omekšati i moći ćete uočiti vrh klasi koju potom pažljivo primite pincetom i lagano izvucite. Ranicu potom dobro dezinficirajte antiseptikom.

Ako klas pak uđe u nos, pas će snažno tresti glavom, jako kihati i češati nos šapama, a nerijetko se može primjetiti pojačana sekrecija i krvarenje iz nosa.

Njuškanjem po travi i igrom, klas može dospjeti i u oko, pri čemu možete primjetiti češanje po i oko oka. Također javlja se žmirkanje i oko jako suzi, a zbog pojačane sekrecije oka ono se može slijepiti.
U tom slučaju jako je teško pregledati oko, jer se ljubimac snažno opire, a ponekad se klas može zavući i ispod kapka zbog čega nam se može učiniti da u oku nema ničega.
Potrebno je odmah posjetiti veterinara, jer je za detaljan pregled oka potrebna sedacija, a ponekad se sve uspije obaviti i samo uz lokalnu anesteziju oka, ovisno o kooperativnosti same životinje.

Osim navedenih mjesta, kod pasmina poput francuskih buldoga koje imaju pojačane borice na glavi, klas se može zapiknuti i u neku od borica, zbog čega se najčešće javlja velika oteklina.

tumblr_o8bi4mk4Yb1rfx3gfo1_400

U svakom od ovih slučajeva, izrazito je važno posjetiti veterinara, koji će stručno ukloniti strano tijelo iz naših krznatih ljubimaca.

Iako je podosta teško izbjegavati klasi, jer se doista kriju na svakom uglu, nema potrebe psu braniti igru i njuškanje jer ipak ih to najviše veseli… ono što vam može pomoći kod svih navedenih problema jest da psa dobro i detaljno pregledate nakon svake šetnje, jer ukoliko se klas uoči na vrijeme, prije njezinog zabadanja u samo tkivo, možete ju i sami izvaditi.

Podijelite dalje kako bi upozorili sve vlasnike!

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top