zaštita od krpelja

Stiglo je proljeće: Kako zaštititi psa od buha i krpelja

Temperature su nam počele rasti, igre vani su sve češće, šetnje su nam dulje, zaštita od krpelja i buha je vrlo važna.

Za bezbrižnu igru u prirodi potrebno je zaštiti četveronožnog ljubimca od krpelja uz pomoć antiparazitskih preparata koje možete pronaći u obliku spreja, ampule, ogrlice ali i tableta za žvakanje.

Preparate za zaštitu od krpelja i ostalih nametnika možete pronaći u trgovinama za kućne ljubimce, kod veterinara, ali možete naručiti i preko web shopova.

Preparati za zaštitu od krpelja i ostalih nametnika

  1. Ogrlice za zaštitu životinja – Ogrlice za zaštitu od vanjskih nametnika razlikuju se po dužini djelovanja koja ovisi o aktivnoj supstanci u njoj, a može djelovati od 3 do 6 mjeseci. Ogrlica se postavlja labavo oko vrata životinje tako da između ogrlice i kože imamo razmak bar za dva prsta. Ako je ogrlica prevelika odsiječe se suvišni dio na dužini od 4-5 cm od kopče, da se pri rastu psa može popuštati.
  2. Ampule – Ampula se nanosi na psa duž tijela. Primjena je vrlo jednostavna – razmakne se dlaka te se kapa direktno na kožu, od vrata do korijena repa. Pas se ne smije kupati prije i nakon 48h od primjene. Vrijeme trajanja zaštite od krpelja je mjesec dana.
  3. Sprej – Sprej se na nanosi po cijelom tijelu psa te time se stvara zaštitni omotač. Zaštita od krpelja traje mjesec dana.
  4. Tablete za žvakanje – Tablete za žvakanje imaju visoku učinkovitost, a ubijaju 99,9% buha (Ctenocephalides felis) i 100% krpelja (Ixodes ricinus) svih 12 tjedana. Ubijaju više od 98% buha i krpelja u roku od 12 sati. (markovic.hr)

Ako više volite i želite koristiti prirodne proizvode za zaštitu, svakako preporučujemo sprej ili ulje koje radi Aromadog, a više o aromaterapiji možete pročitati ovdje.

Svaki pas jedinka je za sebe te sami provjerite što vašem psu najviše odgovara, jer ono što odgovara jednom, ne mora značiti da će i vašem.

Obavezno pregledati psa nakon šetnje

Usprkos zaštiti psa raznim preparatima, ne zaboravite nakon svake šetnje dobro pregledati vašeg psa i iščetkati ga jer se krpelj može kretati po tijelu životinje i do 24 sata.

Krpelji su u toku godine aktivni od ranog proljeća do kasne jeseni. Najopasnija bolest koju krpelji prenose psima je piroplazmoza. Uzročnik je krvni parazit babezioza koja parazitira na eritrocitima, razara ih i uzrokuje anemiju. Bolest se u početku manifestira povišenom temperaturom, izrazitom slabosti, otežanim kretanjem, povraćanjem, tamnom mokraćom. U ovom slučaju hitno posjetite svog veterinara.

Članovi naše najveće grupe ljubitelja i vlasnika francuza podijelili su iskustva i na ovu temu. Vlasnici najčešće koriste Foresto ogrlicu, Bravecto tablete, Advantix ampule, Frontline, čisto lavandino ulje.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top