10 korisnih savjeta za hranjenje francuza

10 korisnih savjeta za hranjenje francuza

Mnogi vlasnici muku muče s prehranom svojih francuza, a ovih 10 savjeta bi im mogli znatno olakšati hranjenje uhatih praščića.

Francuski buldozi su razigrani, nježni i vrlo pametni psi kojih je sve više među nama. Sve više je vlasnika ove pasmine i nažalost, ne provedu dovoljno vremena informirajući se o njoj. Stoga, kada dođe do problema oko hranjenja (koji je najčešći s francuzima), nastaje panika i jedino što rade je konstantno mijenjanje hrane s čime rade više štete nego koristi.

Francuzi su poznati kao veliki poždrljivci i da su vječito gladni. Većina njih. U manjem postotku su veliki izbirljivci i teško im je pronaći idealnu hranu.

U nastavku ćemo izdvojiti česte greške vlasnika kod hranjenja francuza, ali i korisnih savjeta koje možete primijeniti čim štene stigne u dom.

1. Hranite ih super premium hranom.

Francuzi su delikatna pasmina, što znači da su i prilično osjetljivi. Njima ne možete dati najjeftiniju hranu i hraniti ga čisto da ga nahranite. To će zasigurno prouzročiti probleme s probavom, ali i potaknuti alergije i ostale zdravstvene probleme.

Pri izboru morate izabrati hranu sa što većim udjelom mesa, a s druge strane s minimalno (ili nimalo) žitarica, sa što manje masnoće te općenito izbjegavati sastav pun mogućih alergena.

2. Birajte poslastice s kojima ćete ih nagraditi.

Osim hrane, važan je sastav i kvaliteta poslastica. Trgovine za kućne ljubimce zaista danas imaju širok izbor poslastica pa izbjegavajte one obojane, s nikakvim udjelom mesa (ribe) i lošeg sastava. Ako još niste, ponudite mu riblje poslastice i sigurni smo da će ih obožavati.

Također, ne pretjerujte s količinom koju ćete im dati jer i to može biti razlog za odbijanje dnevnog obroka. Svakako, najbolji izbor su zdrave poslastice, npr. komadić voća.

3. Ne davajte im ljudsku hranu sa stola.

Znamo da teško itko može odoljeti njihovom molećivom pogledu, ali kada su francuzi u pitanju, trebamo imati disciplinu i samokontrolu. Osim što im naša hrana (pogotovo kuhana/pečena i začinjena) može naštetiti, moguće je da počnu odbijati vlastitu hranu. Napravili smo popis voća i povrća koje im možete s vremena na vrijeme ponuditi.

4. Kada odbija hranu, pustite ih da gladuju.

Možda ovaj savjet grubo zvuči, ali jedini je učinkovit kada nastupi izbirljivost. Ovo naravno vrijedi kada od te iste hrane ima urednu i zdravu probavu, ne povraća te nema alergijske reakcije. Slastica više ili davanje ljudske hrane može ih navesti da protestiraju i odbijaju jesti svoj obrok. Tada mu ponudite obrok u vrijeme hranjenja, ako kroz 5 minuta ne želi jesti, mičite hranu i ponudite mu sljedeći obrok u uobičajeni termin. Neće im ništa biti ako preskoče dan-dva, a vjerujte nam, kada shvate da će biti gladni, pojest će što god im servirate.
Naravno, postoje i oni koji se nakon dugo vremena zaista zasite istog okusa pa možete slobodno ponuditi neki drugi okus od istog proizvođača.

5. Ne ostavljajte hranu cijeli dan dostupnu.

Nakon što smo pronašli idealnu hranu za francuza, sljedeći i najvažniji savjet jest da ne ostavljate zdjelicu s hranom cijeli dan dostupnu.
Prvo, svaki pas mora imati uredan raspored i vrijeme hranjenja. Najidealnija su 3 obroka dnevno (ukupna preporučena dnevna doza podijeljena na 3 obroka) kako bi ju lakše probavili, ali možete i raspodijeliti na 2.
Drugo, kada hrana stoji vani, na zraku hlapi i gubi svoja važna svojstva. S druge strane ne pratite koliko i kada je pas jeo, a itekako biste trebali!

6. Vaš francuz se treba hraniti iz vlastite zdjelice.

Mislimo da vam ovo ne treba dodatno pojašnjavati jer gotovo svi vlasnici to znaju. Ali, važno je napomenuti da pas mora imati svoju zdjelicu, a ne da ga hranite iz ruke ili da mu hranu servirate na podu. To bi moglo dodatno razmaziti ove male ljenivce, ali i naučiti ih da mogu jesti sve što pronađu na tlu vani.
Ukoliko vaš francuz jede prebrzo i halapljivo što kasnije rezultira povraćanjem, kupite zdjelice za sporo hranjenje koje ima gotovo svaka trgovina za kućne ljubimce.

7. Odredite pravu količinu dnevnog obroka.

Svaki pas je jedinka za sebe. Ono što odgovara jednom, ne znači da je primijenjivo na drugog. Za početak, držite se preporučene dnevne količine propisanoj za dob i težinu psa koja je istaknuta na svakom pakiranju hrane. Kako biste znali odgovara li mu ta količina, pratite mu težinu. Ukoliko mu iskaču rebra, premalo je i treba povećati količinu. Ako ne vidite rebra, ima lagani struk i tek pod prstima osjetite rebra, to bi bila idealna količina. Naravno, pripazite i kako se ne bi previše udebljao jer će mu to zadati velike probleme i moguće teže zdravstvene probleme.

10 korisnih savjeta za hranjenje francuskih buldoga

8. Postepeno prelazite na drugu hranu.

Ukoliko morate mijenjati hranu (ima alergijske reakcije i probavne smetnje), napravite to postepeno. Na svakom pakiranju naznačeno je u kojim omjerima morate miješati staru i novu hranu do same promjene.
Ako im odgovara nova hrana trebali biste vidjeti tek kroz mjesec dana. U početku je uobičajena mekša stolica, promjena boje (ako su i same granule drugačije) pa je važno sve pratiti.

9. Ako je potrebno, napravite alergotest.

Najčešći problem koji imaju vlasnici sa svojim francuzima su reakcije na hranu. Ili su u pitanju konstantna mekana stolica i povraćanje ili kožne reakcije. Za početak možete probati s jednom-dvije promjene hrane različitog sastava. Ako se stanje ne popravi, napravite s njim alergotest. Time ćete olakšati sebi, a pogotovo njemu (svaka promjena hrane je šok za probavni sustav tako da konstantnim mijenjanjem možete samo pogoršati zdravstveno stanje).
Alergotestom ćete dobiti popis namirnica na koje je vaš francuz alergičan, te će te lakše znati kakvu hranu mu možete dati, a da neće biti reakcija.

10. Sirova prehrana (BARF) je najbolji izbor.

Za one koji su u mogućnosti, svakako svog francuza hranite sirovim mesom. Ovakav način hranjenja iziskuje nešto više vremena za pripremu obroka, ali i ono najvažnije – edukacije jer nepravilnim balansiranjem takvog obroka možete ozbiljno naštetiti njegovom zdravlju. Mnogi francuzi su se riješili svih probavnih i ostalih tegoba vezanih uz hranu upravo s BARF prehranom. Dobro se informirajte, čitajte, istražite kako se pripremaju takvi obroci prije nego što mu ponudite. Više o BARFu možete pronaći ovdje.

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top