Kako naučiti štene na obavljanje nužde vani?

Ako je u vaš dom stiglo štene ili tek dolazi, prvi i najvažniji korak je naučiti gdje se obavlja nužda.

U vašu obitelj stiže novi član obitelji i prvi korak u njegovom odgoju je naučiti ga gdje se obavlja nužda. Prije svega naoružajte se strpljenjem i izdvojite vrijeme za učenje kako bi štene u što kraćem roku naučilo gdje smije obavljati nuždu.

Za početak, u kući/stanu uklonite tepihe jer će vam biti lakše čistiti kada se dogodi nezgoda. Isto tako, opskrbite se podlošcima (najidealniji i najpovoljniji su podlošci za bebe) ili velikim rolama papirnatih ubrusa.

Kako bi ovaj trening za vašeg štenca bio uspješan potrebno je:

  • hraniti ih odgovarajućom hranom
  • držati se rasporeda (odnosi se na odlaske van, hranjenje…)
  • vrlo često izlaziti van (svaka 2-3h)

Kako naučiti štene da obavlja nuždu vani?

Kao što smo na početku spomenuli, važno je da budete konzistentni u rasporedu kojeg ste isplanirali. Štenci imaju male mjehure i voda brzo prolazi kroz njih. Isto vrijedi i za stolicu.

Psi mogu kontrolirati mjehur onoliko sati koliko odgovara njihovoj dobi u mjesecima – otprilike devet mjeseci do godine dana. Da pojednostavimo, štene od 3 mjeseca može izdržati maksimalno tri sata, dok odrasli psi mogu maksimalno izdržati do 12 sati. (Imajte na umu da je 10-12h predugo za bilo koga da odgađa obavljanje nužde!) Nemojte zaboraviti da je svako štene individualno i kod svakog će se to vrijeme razlikovati.

Pratite vaše štene i njegove navike kako biste prepoznali kada ima potrebu obaviti nuždu. Kada su u pitanju izlasci van, važno je držati se sljedećeg rasporeda:

  • ujutro
  • navečer
  • nakon igre u zatvorenom prostoru
  • nakon dnevnog spavanja
  • nakon grickanja igračke/kosti
  • nakon obroka
  • nakon što je pilo

Da, to znači da ćete izlaziti sa štencem svaka 2-3h van. Ako niste u mogućnosti toliko često izlaziti van, stavite ga na podložak (mora se nalaziti uvijek na istom mjestu!), ali ako želite da trening bude učinkovit, trudite se izlaziti van. Ako radite i niste u mogućnosti držati se takvog rasporeda, zamolite nekoga od bližnjih ili zaposlite šetače pasa.

Pravilna i redovita prehrana je važna!

Štenci imaju nezreli probavni sustav pa ne mogu podnijeti velike količine hrane. Iz tog razloga se preporučuje da dnevnu količinu obroka podijelite na 3-4 manja obroka. Imajte na umu i koju hranu birate – mora biti visokokvalitetna hrana za štenad!

Ako ste baš u potrazi za idealnom hranom, preporučujemo Fish4dogs jer je riba bogata Omega-3 masnim kiselinama koje imaju mnogo pozitivnih učinaka na razvoj štenaca.

Pseća stolica je slika unutarnjeg zdravlja stoga ne zaboravite obratiti pažnju na nju. Ako vaše štene neprestano ima obilan izmet, mekan i sluzav ili ekstremno neugodnog mirisa, posjetite veterinara ili promijenite hranu.

Kada su u pitanju francuski buldozi, poznato je da su vrlo proždrljivi i čini se kako su neprestano gladni. Novopečene vlasnike to može zbuniti, ali jedini pokazatelj hranite li ga dovoljno je njihov izgled – ako su naoko vidljiva rebra sigurno ga hranite premalo. Francuski buldozi moraju biti fit, ne smiju biti predebeli jer im to može stvarati druge zdravstvene probleme. Isto tako, vješti su u manipuliranju i ‘žicanju’ hrane pa izbjegavajte davanje ljudske hrane, odnosno davanje hrane sa stola. To će vam svakako pomoći u kontroliranju obavljanje nužde.

Nagradite ih kada naprave ispravno!

Nagrađivanje i pohvala su izuzetno važni za uspješnost učenja štenca da obavlja nuždu vani. Pohvala i nagrada su pogotovo važni kada su u pitanju francuski buldozi jer su osjetljivi na vikanje i kažnjavanje te bolje i brže uče kada ih se hvali.

Kažnjavanje štenca guranjem njuške u mjesto na kojem nisu smjeli obaviti nuždu je zastario i potpuno neuspješan način učenja. S druge strane, nagrađivanje i pozitivan pristup kada štene učini nešto dobro je sigurno najuspješniji način učenja novih vještina.

Svaki put kada štene obavi nuždu vani morate ih nagraditi, pohvaliti, veseliti se učinjenom. Psi jako dobro pamte kada nas učine sretnima i oni to neprestano žele raditi. Stoga, kada mu pokažete da ste sretni jer je obavio nuždu gdje treba te ga nagradite, sigurno će proces učenja biti kratak i uspješan. Ne zaboravite da se morate držati rasporeda kojeg smo gore naveli, te svaki puta isto reagirati – nagraditi i pohvaliti.

Ako se ipak dogodi nezgoda u zatvorenom prostoru, nemojte ih kažnjavati već dobro očistite mjesto kako bi uklonili miris i mogućnost da nuždu obavi na istom mjestu.

Kada vidite da štene kreće u položaj obavljanja nužde odmah ga podignite i izvedite van/stavite na podložak. Ako uspije obaviti nuždu na otvorenom, pohvalite ga i nagradite. Zapamtite – kada se radi o učenju na obavljanje nužda vani, važna je prevencija!

Koliko vremena je potrebno za učenje?

Slijedeći gore navedene savjete u većini slučajeva rezultira odlično istreniranim štencem.

Teško je odrediti točan period u kojem štene mora naučiti obavljanje nužde vani. Na učenje utječe puno faktora – dob, prehrana, iz kakvih uvjeta je došlo, te svakako vaša konzistentnost i raspored. Nekim štencima treba nekoliko dana na usvajanje navika, dok su nekima potrebni mjeseci, pogotovo ako štene nije došlo iz idealnih uvjeta.

Da zaključimo. Uz puno strpljenja, truda, volje, ljubavi i ustrajnosti vaše štene će vrlo brzo naučiti gdje se obavlja nužda.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top