diskus hernija kod francuskih buldoga

Francuski buldozi i diskus hernija: Što kada im se oduzmu noge?

Francuski buldozi, kao i mnoge druge pasmine, imaju predispozicije za neke bolesti. Diskus hernija je jedna od njih.

Posljednjih godina popularnost francuskih buldoga je sve veća i sve više postaju poznati po zdravstvenim problemima s kojima se nose. Mnogi od njih posljedica su neodgovornog uzgoja.

U našoj Facebook grupi Francuski buldog Hrvatska često imamo objave vlasnika u kojima panično traže pomoć i savjete jer su se psu oduzele noge ili cvile kada ih se diže. Kada se tako nešto dogodi vašem francuzu, trčite kod prvog veterinara!

Ne čekajte da objavu vidi netko na Facebooku i napiše vam komentar da morate posjetiti veterinara, jer čekanje za vašeg ljubimca može biti kobno.

Takvi simptomi najčešće upućuju na dijagnozu pod nazivom diskus hernija.

Diskus hernija je sve učestalija bolest kod francuskih buldoga, može se iznenadno pojaviti i uzrokovati trajnu nemogućnost korištenja nogu. U nastavku vam donosimo što morate znati o ovoj bolesti kao vlasnik francuskog buldoga.

Što je diskus hernija?

Kralješnica u psa je sastavljena od 7 vratnih kralješaka, 13 prsnih i 7 slabinskih kralješaka. Ovo su koštane strukture čija se osnova formira već u uterinom životu, a povezani su sitnim mišićima, tetivama i ligamentima. Između svakog kralješka nalazi se mekana struktura koja se naziva diskom. Disk je građen od vanjskog, okruglog, tvrđeg, fibroznog prstena koji okružuje ekscentrično lociranu mekanu jezgru (nukleus pulposus). Svrha diska je djelovanje poput “amortizera”, absorbira udarce i raspodjeljuje pritisak kako bi prevenirao oštećenje kralješnice na svakoj strani, te oštećenje kralješničke moždine i izlazećih živaca pokraj navedenih struktura. No, ako je trauma prejaka ili postoji pojačana degeneracija diska (kod ovog problema i normalno pomicanje kralješnice može dovesti do puknuća diska) istjecanje pulpe dovodi do pritiska na kralješničku moždinu i/ili kralješničke živce.

Disc protrusion ili prolabirani disk je naziv bolesti koja zahvaća diskove kralješnice. Često je istoznačan herniji diska jer su ova dva poremećaja usko povezana. Protruzija može biti na jednom disku ili na nekoliko njih uzduž kralješnice. Može se raditi o parcijalnoj ili potpunoj protruziji.
Kada se disk istroši, njegov centar (nukleus) ponekad izleti iz svoje središnje pozicije i putuje prema van, gdje se sudara sa kralješničkom moždinom i/ili jednim od glavnih živaca koji izlaze iz kralješničke moždine. Razlikuju se dva tipa ovog poremećaja. Jednim su obično zahvaćene male pasmine pasa sa kratkim nogama i dugom kralješnicom, a događa se kada materija nukleusa izleti u kralješnični kanal. Drugi tip protruzije diska češći je u velikih pasmina pasa, kada pulpa nukleusa izbija u kralješnični kanal.‘ (Izvor: MojPetCentar Zdravka Rumiha, dr. vet. med.)

Koji su simptomi diskus hernije?

Simptomi diskus hernije ovise o tome gdje je problem diska i koliko je ozbiljna ozljeda kralješnične moždine.
Simptomi proklizivanja diska na vratu variraju od lakših do ozbiljnijih:

  1. Držanje glave nisko, pognuto. Zatim, izvijanje leđa, cviljenje, odbijanje dizanje glave, držanje uši iza, pretjerano dahtanje i/ili grčenje mišića vrata
  2. Klimavo hodanje ili ‘ošamućeno’ na sve četiri noge. Ponekad francuzi vuku noge ili se spotiću i padaju
  3. Nemogućnost hodanja na sve četiri noge.

Simptomi skliznutog diska u donjem dijelu leđa:

  1. Bolovi u leđima, napeti trbuh, odbijanje hrane, cviljenje pri dizanju i odbijanje skakanja
  2. Klimave stražnje noge pri hodanju, a mogu i grčiti prste ili ukrstiti udove
  3. Nemogućnost hodanja sa stražnjim nogama, povlačenje zadnjih nogu.

Kako se dijagnosticira diskus hernija?

Iako je diskus hernija najčešća ozljeda kralježnice u pasa, postoje i drugi zdravstveni problemi koji mogu izgledati slično. Francuski buldozi mogu još razviti tumore kralježnice, meningitis, infekcije, malformacije i druge.

Uz to, francuski buldozi imaju tendenciju da se kod njih njih pogorša stanje i brže od ostalih pasmina. Vjerojatnije je da će se razviti komplikacija opasna po život zvana mijelomalacija. Iz tih razloga, preporučeno je detaljnije provođenje testova nego što se to čini kod ostalih pasmina.

Iskusni neurolog može pregledati vašeg ljubimca i utvrditi gdje je problem, koja je ozbiljnost, navesti najvjerojatniji uzrok i preporučiti najbolji način djelovanja.

Radijografija (RTG) ne može dijagnosticirati diskus herniju iako je korisna u potrazi za drugim uzrocima poput koštanih tumora, slomljene kosti ili infekcije kostiju.

Magnetska rezonancija je najbolji način u dijagnosticiranju diskus hernije kod francuskih buldoga. CT skeniranje može ponekad dijagnosticirati diskus herniju, ali može propustiti mnoge druge uzroke. Mijelografija je stariji test koje se ne preporučuje jer je invanzivniji i mogu nastati komplikacije.

Kako liječiti diskus herniju?

Postoje dva načina liječenja.

Odmor i lijekovi
Prva opcija liječenja je odmaranje u boksu odnosno ograđenom prostoru uz davanje lijekova (protuupalni lijekovi, lijekovi protiv bolova itd.). Takav način liječenja je prikladno za pse s blagim simptomima (samo bol ili blaga klimavost u šetnji).
U ograđenom prostoru (najbolje boks dovoljno velik za francuza) mogu imati krevet, hranu i vodu te igračke sve dok se s njima ne igraju grubo. Vrijeme izvan boksa treba biti ograničeno na kratke šetnje na uzici i oprsnici najviše 5-10 minuta.

Operacija
Druga mogućnost liječenja je operacija. Operacija je nužna za pse koji imaju teži oblik diskus hernije (otežano ili potpuna nemogućnost hodanja), pse koji imaju jake bolove te one kojima ne pomažu odmor i lijekovi i one kojima se simptomi nakon poboljšavanja opet vraćaju.

Kolika je uspješnost liječenja diskus hernije kod francuskih buldoga?

Uspješno liječenje moguće je za većinu francuskih buldoga, ali puno čimbenika određuje vjerojatnost uspjeha. Prije svega, važna je pravilna i detaljna dijagnoza.

Nakon toga, sve ovisi o težini simptoma. Psi koji imaju blage simptome (samo bol, klimavo hodanje) imaju veću stopu uspjeha, oko 50-60% uz odmor i lijekove, dok uz operaciju imaju 95% šanse da poprave zdravstveno stanje.

Međutim, psi koji ne mogu osjetiti udove imaju samo 5% šanse da uz odmor i lijekove poboljšaju stanje, dok uz operaciju imaju oko 50% šanse za oporavkom.

Kada govorimo da će im se stanje poboljšati ili da će jedan od načina liječanja imati uspješan ishod mislimo da pas neće trpiti bolove, bit će sretan i moći će samostalno hodati. Isto tako, moći će trčati, igrati se i vršiti nuždu. Međutim, francuzi koji su imali teži oblik diskus hernije (ne mogu se kretati) mogu i dalje imati slabost ili nekoordinaciju.

Koje su prednosti i nedostaci operacije?

Glavni nedostaci su potreba za anestezijom (koja je kod francuza rizična) i veliki troškovi dijagnostike i operacije.

Glavne prednosti su prepoznavanje uzroka, veća šansa za uspjeh, brži oporavak, cjelovitiji oporavak, te smanjena šansa od povratka diskus hernije.

Kakve su šanse vraćanja diskus hernije kod francuskih buldoga?

Nažalost, psima kojima se jednom dogodilo iskakanje diska postoji mogućnost da se to opet dogodi. Veterinari koji su se susreli s ovom dijagnozom više puta kod francuza predviđaju da oni psi koji nisu bili podvrgnuti operaciji već nekom drugom obliku liječenja imaju 50% smanjenu vjerojatnost vraćanja bolesti. S druge strane, psi koji su diskus herniju liječili operacijom, vjerojatnost vraćanja problema je oko 10-15%.

Da zaključimo, najvažnije je brzo i pravilno reagirati pri pojavljivanju prvih simptoma koje smo naveli. Nemojte čekati savjete ostalih vlasnika, već odmah posjetite veterinara koji poznaje ovu pasminu kako bi se postavila prava dijagnoza i odredio smjer liječenja. Koja god dijagnoza bila, ne gubite nadu! Francuzi su pravi mali borci i uz pravilno liječenje, većina se brzo oporavi bez posljedica. Mnogi vlasnici u našoj grupi su prošli kroz tu borbu i sada su njihovi francuzi zdravi psi kao i svi ostali!

Izvor: https://sevneurology.com/

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top