Problemi s očima kod francuskih buldoga

Francuski buldozi mogu imati očnih problema, a važnoj je znati kako ih spriječiti, ali i izliječiti.

Kao i sve brahicefalične pasmine, francuski buldozi su prilično osjetljivi, između ostalog i po pitanju očiju.

Ovo su najčešći očni problemi koji se dijele u 4 kategorije:

 • čir na rožnici
 • “cherry eye”
 • suhe oči
 • trauma očiju

Čir na rožnici kod francuskih buldoga

Očni problemi - čir na rožnici kod francuskog buldoga

Što je to?

Čir na rožnici je jedan od najčešćih i najozbiljnijih problema kod francuza jer može dovesti do sljepoće. Medicinski naziv za čir na rožnici kod pasa je ulcerozni keratitis. Rožnica, prozirni sloj iznad šarenice oka u francuskog buldoga, gubi duboke slojeve tkiva. Ovi ulkusi su klasificirani kao duboki ili površni. Rožnica se sastoji od tri različita sloja: epitela, strome, a konačni i najdublji sloj je Descemet membrana.

Površni ulkusi rožnice samo prodiru u epitel i obično se liječe 1-2 tjedna uz odgovarajući tretman. Duboki ulcerozni keratitits rožnice prodire kroz specijalizirane stanice kože epitela i stroma do Descemet membrane. Svi ovi slojevi su jasni, poput prozorskog stakla, a budući da su jasni, ulkus rožnice može se identificirati samo pomoću specijaliziranih boja koje reagiraju na oštećene stanice u rožnici, privremeno obojavši ulkus rožnice u svijetlo zelenu boju.

Kako mogu dobiti čir na rožnici?

Od svih zdravstvenih problema sa očima kod francuskih buldoga, čir na rožnici ima najviše uzroka. Ona može biti rezultat očne traume kada se igraju sami, a pogotovo s drugim psima. Isto tako, može biti i rezultat “trljanja i kopanja” po tepihu ili namještaju, ili češkanjem oka sa šapom ili kandžom. Najčešći uzrok je uzrokovan kemijskim opeklinama nastalim nepravilnim njegovanjem. Izuzetno je važno dobro obratiti pažnju pri kupanju vašeg francuskog buldoga da ne bi dobio niti najmanje sapunice u oči. Šamponi protiv buha, pa čak i oni normalni za pse, mogu uzrokovati jake očne opekline koje će dovesti do ulkusa na rožnici. Veterinari napominju kako je ovo najčešći uzrok čira na rožnici jer vlasnici ne paze kada kupaju i šamponiraju svojeg ljubimca. Rjeđi uzroci su oni koji su uzrokovani bakterijskom ili virusnom infekcijom.

Kako liječiti i pomoći francuskom buldogu?

Dobri veterinari će pripisati antibiotike i očne masti kako bi se pravilno tretirala upala. A kako mu vi možete pomoći? Pa najprije izabrati kvalitetnog veterinara. Čir na rožnici je vrlo ozbiljan problem te može uzrokovati sljepoću ako se pravilno ne tretira u roku od 24h od zapaženih simptoma. Također mu možete pomoći tako da mu kupite, ovratnik s kojim neće moći dalje iritirati oko za vrijeme lječenja. Svakako nemojte sami odlučivati o načinu tretmana već se posavjetujte sa veterinarom.

“Cherry Eye”

Očni problemi - cherry eye kod francuskog buldoga

Što je to?

Vlaknaste membrane koje se nalaze u donjem desnom kutu psećeg oka se isključe ili gube spojnu snagu i to omogućuje membrani da viri iz kapka. Ispupčena masa će ostati vani sve dok se pravilno ne krene liječiti, dajući izgled trešnje otkud i potječe naziv “Cherry eye”. Ne zna se točno uzrok ovom zdravstvenom problemu no veterinari nagađaju da su u pitanju geni.

Kako francuski buldozi mogu dobiti “Cherry Eye”?

Ovo je izrazito bolna zdravstvena tegoba koja ih može mučiti. Osim što ih boli, francuski buldozi imaju potrebu to češati i grebati te mogu uzrokovati još veći problem poput čira na rožnici. Simptomi su veoma očiti, a to su crvenilo oka, oticanje oko očiju, pretjerana proizvodnja suza, pretjerano suhe oči, češanje očiju, škiljenje te smanjen vid.

Najčešće se javlja kod mlađih francuskih buldoga, i to u dobi ispod 2 godine. Neki veterinari smatraju da je ta pojava genetske prirode, no još nema dokaza za tu tvrdnju. Još ne znaju jasne uzroke, no u jednom se slažu – potpuno je izlječivo.

Kako liječiti “Cherry Eye”?

Postoje 2 metode: operacijom i bez operacije. Jednostavna tehnika masaže može osloboditi izbočinu, no potreban je stalni veterinarski nadzor. Kirurško rješenje uključuje postupak privitka u kojem je mesnata membrana od izvučenog tkiva usidrena natrag u još izdržljivije tkivo u donjem uglu očne šupljine.

Napomena: Ukoliko uočite bilo kakve simptome posjetite veterinara. Nemojte samostalno kupovati kapi i masti jer bilo kakvi očni problemi kod francuskih buldoga mogu uzrokovati potpunu sljepoću.

Suhe oči

Suhe oči su relativno česta bolest kod pasa koja uzrokuje smanjenu proizvodnju suza. To je najčešće imunološki poremećaj u kojem su dostupne komponente suza, no proizvodnja je prekinuta zbog psećeg imunološkog sustava što rezultira suhim, nadraženim očima. Suzne žlijezde postaju upaljene i ne mogu proizvesti onoliko suza koliko je očima potrebno da bi rožnica bila podmazana.

Uzroci suhih očiju kod pasa:

 • imunološki poremećaj (najčešće)
 • reakcija na lijekove
 • uklanjanje žlijezde trećeg kapka zbog liječenja “Cherry Eye” (rijetko se to obavlja zbog mogućnosti pojave suhog oka)
 • ostale manje uobičajene stvari koje uzrokuju suhoću oka

Dijagnoza: Ako vaš pas ima nenormalan iscjedak iz oka, škilji, crvene oči ili druge znakove nelagode ili abnormalnosti, posjetite veterinara odmah!

Problemi oka zahtjevaju intervenciju jednako kao i bilo koji drugi zdravstveni problem zbog nekoliko razloga:

 • bolest očiju je veoma nelagodna (npr. suhe oči) i često vrlo bolna
 • bolest očiju može brzo napredovati
 • bolest očiju može biti simptom većeg problema
 • očne bolesti mogu dovesti do sljepoće – ponekad je to neizbježno, ali ponekad (kao što je to slučaj sa suhim okom) napredovanje bolesti može se usporiti ili potpuno zaustaviti i vid može biti zaštićen.

Problem sa suhim očima najčešće se tretira sa kapima za oči, no to pripisuje veterinar.

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top