opasna pseća poslastica

Goveđa koža u čvoru je jedna od najopasnijih grickalica za pse!

Pitate se kako jedan od najpopularnijih žvakaćih štapića na planeti može biti tako opasan za vaše kućne ljubimce?

Većina pasa žvače sirovu kožu satima te ih to okupira dok ju ne pojedu do kraja. Kada biste saznali kako je nastao toksičan ‘sirovi’ kožni štapić, brzo biste shvatili zašto je opasan.

Mnogi vlasnici smatraju da je to obična žvakalica od suhog mesa. No kada biste malo pretražili internet, vidjeli biste nebrojeno stravičnih priča o kućnim ljubimcima koji su završili na operaciji nakon konzumacije sirove kože.

Prava istina je…

Sirovi kožni štapić nije nusproizvod goveđe industrije niti je napravljen od dehidriranog mesa. To je nusproizvod ‘kožne industrije’, pa je to teoretski kožna žvakalica.

Kako se radi sirova kožna žvakalica?

“Proizvodnja sirove kože počinje s podjelom životinjske kože, obično od stoke. Površinski dio se koristi za kožne proizvode, a unutarnji dio, u ‘sirovom’ stanju ide psima” TheBark.com

Dakle, kako se ova koža, koja je prikladno namotana u lijepe oblike, zapravo pretvara u žvakalice?

Pogledajte korake i kroz što sve prolazi ta koža da bi nastala pseća grickalica. Ovdje je parafraziran tutorial koji je objašnjen u jednom časopisu za pse:

1. korak: U kožari

Goveđe kože dostavljaju se iz klaonica u kožare kako bi se obradile. Ove kože se zatim obrađuju kemijskom kupelji kako bi ‘zaštitili’ proizvod tijekom transporta radi spriječavanja kvarenja.

U kožari, kože su natopljene i tretirane s otopinom pepela ili visoko toksičnom smjesom natrijevog sulfida. Taj će postupak pomoći ukloniti kosu i masnoću koja je pričvršćena za goveđu kožu.
Nakon toga, koža se obrađuje kemikalijama koje pomažu ‘ublažiti’ kožu, što olakšava podjelu na slojeve.
Vanjski sloj kože koristi se za proizvode poput sjedala za automobile, odjeću, cipele, torbice itd. No, unutarnji sloj se koristi za pseću žvakalicu. (i za druge stvari poput želatine, kozmetike i ljepila!)

2. Korak: Čišćenje u kemikalijama

Sada kada imamo unutarnji sloj kože, vrijeme je da ide na obradu. Njega se pere i izbjeljuje upotrebom otopine vodikovog peroksida i / ili izbjeljivača; to će također pomoći ukloniti miris pokvarene ili ružne kože.
(Istraživanja su pokazala da se koriste i druge kemikalije u procesu izbjeljivanja kada izbjeljivač nije dovoljno jak.)

3. korak: Privlačan izgled

Sada je vrijeme da ovi listovi ‘kožnog nusprodukta’ izgledaju ukusno!

“Kožne žvakalice mogu biti bilo koje boje (ili mirisa) ispod premaza. Može se čak i obojiti s premazom titanovog oksida da bi se učinilo bjelima i lijepim na policama u dućanima za kućne ljubimce.” – full-dog-journal.com

“…tablica s podacima o sigurnosti materijala pokazuje kako ova toksična žvakalica sadrži kancerogen sastojak, zajedno s konzervansima poput natrij benzoata. Gotovo je nemoguće praćenje učinaka takvom kemijskom izlaganju jer je riječ o sporim i niskim dozama trovanja.” -thebark.com

Nakon što je koža obojana, slijedi završni proces!

4. korak: Kako da traje što duže

Kod ispitivanja, u sirovim kožnim žvakalicama otkriveno je: olovo, arsen, živa, soli kroma, formaldehid i druge toksične kemikalije.

Na deklaraciji možete uočiti upozorenja poput: “Postoji mogućnost gušenja. Ako vaš pas proguta velike dijelove sirove kože, sirova koža se može zaglaviti u jednjaku ili drugim dijelovima probavnog trakta. Ponekad je potreban kirurški zahvat abdomena kako bi ih uklonili iz želuca ili crijeva. Ako se ne riješi, začepljenje može dovesti do smrti.”

Kako izgleda proces izrade kožnih žvakalica možete pogledati u ovom videu:

Da li vam je ovo dovoljno da nikada više ne kupite ovu žvakalicu svom ljubimcu? Podijelite dalje!

Izvor: dogsnaturallymagazine.com, thebark.com

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top