neodgovorna kupnja

‘Nisu joj pomogle terapije ni tisuće kuna na lijekove. Kira je otišla među anđele.’

Još jedna vlasnica odlučila nam je ispričati svoju potresnu priču i koliko ju je skupo koštala neodgovorna kupnja šteneta.

Neprestano ponavljamo koliko je opasno kupiti neodgovorno, od neprovjerenih uzgajivača, od prvog oglasa s Njuškala. Ova priča je malo duža, no isplati se pročitati i dobro zapamtiti. Ovo je priča s tužnim završetkom, no možemo izvući veliku pouku – KUPUJTE ODGOVORNO!

Ukoliko niste vidjeli, već nam je jedna vlasnica također ispričala svoje posljedice neodgovorne kupnje. Ukoliko krećete u kupnju francuskog buldoga, već smo pisali da je važno znati odabrati odgovornog uzgajivača.

Također, uzgajivač je za nas napisao kako izabrati onog pravog, što paziti pri kupnji preko Njuškala i koja pitanja moramo postaviti uzgajivaču.

Ovo je priča o Kiri…

2011. godine u prvom mjesecu napokon sam odlučila nabavit psa. Još u srednjoj školi sam maltretirala starce, ali uvijek je bilo: ‘Kad budeš živjela sama…’

A onda sam nakon par godina otišla na studij i stvarno živjela sama. Odlučila sam si ga kupiti kao nagradu za položenu anatomiju. Tjednima prije sam gledala pasmine, opise, karakteristike i čuda Božja ne bih li odlučila. Odluka je pala na francuskog buldoga, živjela sam sama u stanu, pas je relativno malen i po svemu sudeći najbolja opcija za stan i moj karakter i opis dnevnih obaveza.

Ispit iz anatomije je bio sjećam se, 16.2.2011, a nju sam uzela 17.2.2011. Dan nakon prvog ispita na prvoj godini.

Uzgajivačica je bila neprovjerena, preko Njuškala. Tada još nisam znala stvari koje znam danas, a iskreno dosta njih mi je punilo glavu da i to što je uzgajivač provjeren nije neka garancija.

I tako, subota ujutro ja sjedam na bus, dolazim u Zagreb, snježan i hladan. Dolazim do Dubrave, a žena ispred kuće viče: ‘Vi ste za psa??’ Kažem da, ulazim u kuću i vidim je, čeka me.

Ostala je zadnja u leglu, ali i da nije, znala sam da je to ONA.

Mala, okoćena na Staru godinu. Dobivam knjižicu uz malo priče i uvjeravanja da je očišćena od parazita i da je sve u redu. Novce dajem i gibam. Sjedam u bus za Rijeku i eto – IMAM PSA.

Kad smo došle u stan shvatila sam da nije očišćena od parazita i to sam uzgajivačici i javila, no gospođa se više nikad nije javila na mobitel. Niti odgovorila na dotičnu poruku.

Da ljudima je do para i koga boli briga kako je i tebi i psu.

Kira je bila drugačija od drugih buldoga

No dobro, taj problem je bio riješen dosta brzo i rodila se ljubav i nepovezanost kakvu nisam doživjela do tada u životu.

Inače, Kira je bila drugačija buldogica. Bila je dosta manja, s jako velikim ušima na jako malu glavu i s dosta specifičnim okicama. Vjerujem da svaki od vas misli da ima posebnog psa, i vjerujem da je karakterno tako, al njen izgled je stvarno bio drugačiji od ostalih. Ona nije hrkala, a svi francuzi hrču. Imala je tijelo od 9kg sličnije bostonskom terijeru nego francuzu… S vremenom su me ljudi znali tu i tamo i priupitat koliko je stara, rekla bih 4,5,6 godina, a odgovor većinom isti: ‘Pa izgleda kao da je jako mlada, do godinu dana maksimum.’ Osim toga, bila je JAKO HIPERAKTIVNA, al baš do te mjere da je imala puno više i snage i energije za trčanje i skakanje od većine francuza koje sam vidjela.

Već davno prije smo i ja i cijela obitelj shvatili da možda i nije čistokrvna, da je jednostavno takva.

E sad… U 2. mjesecu 2017.godine pri odlasku na redovno cijepljenje, veterinarka je primijetila da Kira čudno diše. U principu, radilo se o trbušnom disanju, što nije normalno. Dobili smo uputnicu za RTG na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, i u ponedjeljak smo već bili tamo.

Nakon što su je slikali i nakon što su na omot CD-a sa rtg-om napisali hitni prijem na internu, možete misliti kako mi se svijet srušio i kojom brzinom. Kira je imala prošireno srce kroz 6 međurebrenih prostora. Do tada sam imala apsolutno zdravog psa, veselog razigranog… Taj dan bile smo od 9 ujutro do 17 sati na fakultetu, na pretragama. Napravljen je ultrazvuk dva puta, vađenje krvi, ekg više puta. Kira je imala aritmiju i to nepoznatu vrstu aritmije. Vječalo se na faksu među profesorima doktorima i specijalistima o čemu se radi, ali običan ultrazvuk nije mogao dati rezultat koji je bio čitljiv. Stoga smo poslane u Ljubljanu ili u Beč, također na fakultete da se odradi holter pretraga. Holter je vrsta uređaja koja na mali usb snima otkucaje i ritam srca punih 24 sata. U tom trenu meni nisu bili važni novci, i vjerujem nikom od vas ne bi.

Ni najskuplji lijekovi joj nisu pomogli…

Kao student nisam imala neka primanja, ali sva sreća i ovim putem im želim još jednom zahvaliti što su mi pomogli u svemu tome i financijski i naravno podrškom. Znaju tko su i većina su vlasnici francuza.. 

Odlučili smo se za Beč, dobili smo specijalistu kardiologa i pregled smo obavili dva tjedna nakon. I tom doktoru kojeg ne bi imenovala, želim zahvaliti na svemu jer je bio apsolutno strpljiv i predan problemu i njoj kao pacijentu.

Terapiju smo dobile uz riječi : ‘Koji je razlog njenoj bolesti sada je predmet nagađanja, da li je u pitanju urođena mana ili stečena jako je teško za reći. Kao i pitanje što je bilo prvo- kokoš ili jaje. No u svakom slučaju, imate sreće, većina pasa s ovakvim problemom se ruši i u manjem naporu, ona je stvarno borac. ‘

Tablete smo, prvu turu, dobile od doktora, ostatak sam nabavila preko granice. VetmedinChew 5mg , furosemid (inače humani lijek za uklanjanje vode koja bi se inače nakupila oko pluća) i Cardalis. E taj Cardalis, to smo nabavljali preko granice. Nema ga NIGDJE U HRVATSKOJ. Tada su troškovi već bili oko 5-6 tisuća kuna.

Nebitno i to smo odradili.

Ali nije uspjelo.

14.9.2017, dan nakon mog zadnjeg ispita na fakultetu Kira je otišla među anđele nakon infarkta srca. Nije joj bilo pomoći. Ostala je praznina, bol i tuga koja se može samo ublažiti navikom i prihvaćanjem da je to tako i da nije moglo biti drugačije.

Poanta priče je, pazite od koga kupujete psa, možda se ovo moglo spriječiti da je uzgoj bio provjeren. Iako nije sasvim točan uzrok njene bolesti, bolje je imati nekakvu garanciju da su mama/tata , i ostali iz obiteljskog stabla zdravi.

I čuvajte svoje uhance i volite ih, stvarno nema veće ljubavi.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top