suhi nos francuski buldog

Kako se brinuti o nosiću francuskih buldoga

Dok gotovo svi psi mogu iskusiti blagu suhoću nosa, Francuzi su daleko skloniji doživjeti nazalnu hiperkeratozu.

Ukratko, nazalna hiperkeratoza je intenzivnija forma nosne suhoće koju doživljavaju neke pasmine pasa. Nosna hiperkeratoza (također poznata kao Nasodigitalis) je idiopatsko stanje, što znači da je njegovo podrijetlo ili uzrok nepoznat. To je obilježeno prekomjernom formulacijom korice na nosu jer stanice u tom sloju kože sadrže visok udio keratina, proteina koji ih čini suhima i vrlo tvrdima.

suhi nos francuski buldog
FOTO: www.artkala-studio.com

Ovo stanje nije opasna po život i većina veterinara smatra da je nazalna hiperkeratoza samo kozmetičko pitanje. Međutim, suhi nos može biti vrlo neugodan za pse koji se oslanjaju na zdrav i vlažan nos kako bi mogli komunicirati i mirisati svijet oko sebe.

Zašto francuzi pate od hiperkeratoze nosa?

Nosna hiperkeratoza može biti izraz oslabljenog imunološkog sustava. Niže su neke osobine pasmina pasa (uključujući francuze) koji imaju vlažniji nos od ostalih. Pasmine poput francuskih su uzgojene s ekstremnim svojstvima, što također može smanjiti imunološki sustav. Sljedeće karakteristike pasmine predstavljaju pse koji pate od nazalne hiperkeratoze:

  • Pasmine sa ‘spljoštenom’ njuškom
  • Vrlo male pasmine
  • Izuzetno velike pasmine
  • Pasmine koje imaju teške kosti
  • Vrlo teške pasmine
suhi nos francuski buldog
Izvor: iheartdogs.com

Kako se brinuti o francuzu koji ima nazalnu hiperkeratozu?

Nosna hiperkeratoza može se ublažiti nanošenjem određenih ulja, odnosno melema ili balzama na nos. Tijekom vremena, prekomjeran rast keratina može postati krhak i otpasti.

Nakon što odaberete balzam za nos (na tržištu ima više vrsta, najbolje uzeti nešto što je na prirodnoj bazi), nanosite balzam 2-3 puta dnevno tijekom 2-3 dana. Na kraju trećeg dana testirajte i provjerite da li se kora počinje raspadati. Ako se to ne dogodi, nastavite s višestrukim dnevnim aplikacijama. Ako se raspadne, mažite nosić 2-3 puta tjedno. Vaš će pas možda trebati više tjednih primjena ovisno o njihovoj dobi ili težini nazalne hiperkeratoze.


Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Pratite nas:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top