kako utišati lajanje

Kako utišati nekontrolirano lajanje psa

Lajanje je prirodno pseće ponašanje, pa ako imate psa koji voli lajati puno, cilj nije kazniti kada laje, već nagraditi tišinu.

Svako ponašanje štenca je preslatko, od skakutanja do smiješnog pokušaja lajanja. Štenci brzo odrastu, ali slatki lavež više nije toliko slatki i pretvara se u problem. Zapravo, može postati prilično neugodno i problematično – do te mjere da vlasnici moraju preseliti zbog laveža.

Lavež je način komunikacije

Prirodno je da pas laje jer time nam nešto poručuje. Ne mogu pričati, pa nam načinom i tonom laveža na nešto ukazuju:

Pozdrav – Ako je vaš pas uzbuđen kada dođete kući, kada susretne druge pse ili poznate ljude, tijelo mu je opušteno i maše repom, takvo lajanje je prijateljsko.

Opasnost, zabrinutost – Ako vaš pas laje na svaki pokret ili svaki neočekivani zvuk – on je uznemiren. Njegovo tijelo je vjerojatno ukočeno tijekom takvog laveža.

Teritorijalno lajanje – Vaš pas smatra vaš dom, dvorište, auto, rutu kojom šećete i ostala mjesta na kojima provodi puno vremena, njegovim teritorijem. Ako laje kontinuirano kada se osoba ili druga životinja približi njegovom teritoriju, ukazuje da je stranac ušao u ‘njegovo’ područje.

Želi pažnju – Neki psi jednostavno laju jer traže pozornost – od vas ili druge životinje. On također može lajati u nadi da će dobiti hranu, poslasticu ili igru. Što više nagrađujete takvo ponašanje dajući mu ono što traži, to je vjerojatnije da će nastaviti tako tražiti pozornost.

Zajedničko lajanje – Ako vaš pas odgovori lavežom kada čuje druge pse koji laju, to je društvena stvar. Ukoliko čuje lavež psa u blizini ili na određenoj udaljenosti, on mu odgovara na isti način. Ovakva vrsta laveža često se čuje u životinjskim skloništima i ugostiteljskim objektima.

Opsesivno lajanje – Ako vaš pas uzastopno laje, na primjer dok uz ogradu dvorišta skačete lijevo – desno, ili trčite naprijed – nazad, time pokazuje malo opsjednutosti. Pokušajte na neki drugi način istrošiti njegovu energiju – poput šetnje ili igre bacanja loptice/štapa.

‘Pusti me van’ – Ako je vaš pas iza ograde, a drugi pas prolazi i on ne može do njega, krene pokazivati neki oblik frustracije jer želi pozdraviti svog prijatelja s druge strane. Ova vrsta lajanja obično se vidi kod pasa koji su zavezani ili im je na neki način ograničeno kretanje (boxevi, kavezi).

Kao što vidite s ovog popisa, postoje neke vrste laveža koji zahtjevaju vašu pozornost. Ali, postoji i lavež koji nema nikakvu namjenu i zahtjeva intervenciju.

Nemojte kazniti vašeg psa zbog lajanja – nagradite ga za šutnju

Ideja nije da spriječimo psa da laje, jer je lajanje prirodno ponašanje i komunikacija psa, nego da treniramo psa da prestane lajati na znak.

Kako spriječiti nepotrebno lajanje

Ovaj trening će biti lakši ako počnete s štencem, ali to se također može učiniti sa starijim psima. Ako je vaš pas još štene, morat ćete sebe naučiti da ne reagirate na njegovo ‘cviljenje’ i slatke pokušaje lajanja kako ne biste potakli takvo ponašanje.

Jedan od najjednostavnijih načina zaustavljanja neželjenog laveža je glasovna naredba. Kada pas krene lajati, zaustavite ga sa ‘Ne laji!’ ili ‘Tiho!’ ili naredba koju sami odaberete. Važno je da bude uvijek ista i jednakog ‘ozbiljnog’ tona glasa. Kada prestane, nagradite ga poslasticom.

Ako ste ustrajni u sprječavanju lajanja vašeg psa, on će početi smanjivati duljinu vremena lajanja. Možda ćete malo ubrzati proces ako nakon svoje verbalne naredbe, ponudite slasticu u zamjenu za tišinu. Kada počne lajanje, kažete npr. ‘Tiho!’, a odmah nakon ‘Želiš slasticu?’

Postupno smanjujte količinu slastica i svakako koristite komadiće zdravih poslastica. Ipak, nemojte zaboraviti i usmeno pohvaliti i podragati psa!

Važno je znati da se psu koji laje, vaše vikanje može činiti kao lajanje, pa nije poželjno deranje na psa.

Dodatni savjeti za obeshrabrivanje prekomjernog lajanja

– Ako glasni zvukovi potiču vašeg psa na lajanje, može vam pomoći i neko skrovište u koje će pobjeći kada se boji; možete upaliti glazbu i mrvicu pojačati televizor.
– Ako pas laje iz dosade, pojačajte mu igru i šetnje, odvedite ga u park za pse, kako bi dobio fizičku i mentalnu stimulaciju koja mu nedostaje.

Ako niti jedan način ne pomaže u sprječavanju nepotrebnog lajanja vašeg psa, potražite pomoć stručnjaka i trenera psa koji će vam pomoći u rješavanju problema.

Izvor: healthypets.mercola.com

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top