obrnuto kihanje _ reverse sneezing

Što je obrnuto kihanje (Reverse Sneezing)?

Ova pojava često uplaši vlasnike pasa, no u većini slučajeva je bezazlena i nema potrebe za veterinarskom intervencijom.

Dosta vlasnika se uspaniči kada se dogodi obrnuto kihanje i odlaze veterinaru u strahu da se pas guši.

Obrnuto kihanje je pojava koja se javlja kod svih tipova pasa, ali obično ‘pogađa’ manje pse, između ostalog terijere i brahiocefalične pse.

Što je obrnuto kihanje?

Obrnuto kihanje je prilično uobičajena respiratorna pojava kod pasa te je potpuno bezopasna za njegovo zdravlje.

Obrnuto kihanje je naziv za pojavu u kojoj istovremeno dolazi do suženja dušnika i ubrzanog udisanja zraka, uz pojavu karakterističnog zvuka koji nalikuje na hrkanje ili davljenje. Uzroci ovog oblika disanja su nepoznati, iako se smatra da se češće javljaju u stresnim situacijama, kao posljedica iritacije inhalacionim alergenima ili su popratna pojava u situacijama kad je pas izrazito ekscitiran. Sama pojava može trajati nekoliko sekundi, a zatim spontano prolazi.” – mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.

Kako to izgleda, možete pogledati ovdje:

Za vrijeme obrnutog kihanja, pas će se blago zgrčit, ispružiti glavu i vrat i proizvesti glasan zvuk poput hrkanja.

Ovo stanje treba razlikovati od traheje kolapsa (često kod malih pasmina). Kolaps traheje (dušnika) je respiratorna bolest koja nastaje kada se spljošti šupljina dušnika. To navodi do otežanog dizanja i kašlja

Trebate li se brinuti ako se pojavi obrnuto kihanje?

Mogli biste se zabrinuti ukoliko se epizode obrnutog kihanja ne zaustavljaju ili su sve češće i teške. Ova pojava najčešće prestaje nakon nekoliko sekundi (0-60) kada se tvar koja je uzrokovala iritaciju izbaci iz nosa.

Ukoliko se pogorša pojava obrnutog kihanja, svakako posjetite svog veterinara kako bi proveo daljnje nalaze i kontrole.

Kako pomoći psu kod obrnutog kihanja?

Kada dođe do napada, najbolje je držati psu nosnice zatvorene na trenutak i lagano mu masirati grlo da ga smiri. Lagano puhanje u lice mu također može pomoći. To bi trebalo potaknuti psa da proguta nekoliko puta što će obično zaustaviti grč. Izlazak van na svježi zrak ili hladnija prostorija mu isto može biti od koristi.

Ne zaboravite nas pratiti na našoj Facebook stranici Francuski Buldog Hrvatska, učlaniti se u našu grupu ukoliko ste vlasnika francuskog buldoga, zapratiti nas na Instagramu .

Možete se pretplatiti na naš Newsletter kako ne biste propustili sljedeću buldogijadu ili nagradnu igru na našoj stranici. 🙂

Imate li pitanja za veterinara? Javite nam se emailom ili u inbox naše Facebook stranice, a već postavljena pitanja i odgovore možete pogledati na VET CHAT.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top