francuski buldog jede izmet

Zašto pas jede izmet?

Većina vas susrela se s ovim problemom. Čim vidimo da nam pas jede izmet, odmah vičemo ‘FUJ TO!’ Ali zašto to rade?

Mnogi se susreću s ovim problemom dok imaju štence, neki još muku muče sa odraslim francuskim buldogom. Kada jedu vlastiti izmet ili izmet drugih pasa/životinja, pitamo se da li su gladni i jesu li dobro hranjeni.

Postoji više razloga zašto to rade i važno je otkriti što prije uzrok jer ukoliko pojedu izmet bolesne životinje, može doći do velikih problema.

Razlozi zašto psi jedu izmet

1. Privuče ih miris i okus
Ova akcija se javlja većinom kod štenaca jer im izmet ima intenzivan miris zbog određenih proteina koji nisu dobro probavljeni pa se odluče ponovno pojesti. To se događa uglavnom kada ne probavljaju hranu dobro ili imaju slab probavni sustav. Osim kod štenaca, javlja se i kod francuskih buldoga sa probavnim problemima. Kada to krenu raditi štenci u prvim mjesecima, važno je kontrolirati ih da to ne čine.

Oni to znaju napraviti i kod kuće kada su sami. Možda ih izmet ne privlači, ali od straha da će biti kažnjeni jer su se ‘olakšali’ u zatvorenom prostoru, oni to brzo pojedu prije nego se vlasnici vrate kući i kazne ih. Također, kujice ponekad pojedu izmet svojih štenaca kako bi njihov kutak bio čist i higijenski za njenu mladunčad.

Kako biste ih spriječili da to rade, osim usmenim upozoravanjem, u hranu dodajte ananas. Ananas mijenja okus i miris njihovog izmeta pa ih to prestane privlačiti. Ako po dvorištu ili negdje drugdje jede mačiji izmet, na njega možete dodati papra ili tabaska u malim količinama, tako da ako ga krene jesti, ljutina će ga odbiti i pustit će ga želja da to ponovi.

2. Izmet miriši kao hrana
U ovom slučaju pse privuče izmet od drugih pasa, dijelom zato što je to izmet psa koji ima probavnih problema. Vašeg francuza to privuče jer u izmetu nema dobro probavljenih proteina ili ima ostatke neprobavljene hrane koja fino miriši.

Kao što smo spomenuli, ne privlači ih samo izmet pasa već i ostalih životinja kao što su mačke, krave, konji…

Francuski buldog Hrvatska - zašto psi jedu izmet

3. Dosadila im je njihova hrana ili u hrani nedostaje hranjivih tvari
Njihovom organizmu često fali hranjivih tvari što ih navede da pojedu izmet drugih pasa. To ne znači da imaju loše hranjenje, već im dosadi hranjenje istom hranom, pa ih privuče tuđi izmet.

Kako biste unijeli raznovrsnost u njihovu zdjelicu, hranu možete preliti jogurtom, ili dodati voće, povrće ili mu umjesto suhe hrane, skuhajte meso i povrće (bez začinjavanja naravno!)

4. Loše se osjećaju ili su bolesni
Postoji vjerojatnost da upravo vaš francuski buldog ima ozbiljnih probavnih problema, bakteriju ili parazite u tijelu, pa ih to natjera da jedu izmet. Ako to odjednom krene raditi i ponavlja često, odvedite ga veterinaru kako bi ga testirali i otkrili glavni uzrok.

Naveli smo nekoliko glavnih i čestih razloga zašto vaš francuz jede vlastiti ili tuđi izmet. Ako ste i vi imali slična iskustva, slobodno ih podijelite sa zajednicom u komentarima!

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top