atopijski dermatitis

Što je atopijski dermatitis i kako ga liječiti?

Alergijski atopijski dermatitis kod pasa i mačaka (atopija) termin je koji označava alergiju na tvari iz okoliša.

Genetska predispozicija

Atopijski dermatitis oboljenje kod pasa i mačaka ima genetsku osnovu, tako da je vaš ljubimac najvjerojatnije naslijedio sklonost razvoju alergije od svojih predaka. Osim nasljedne osnove, postoji i pasminska sklonost nastanku atopije. Na žalost, atopijski dermatitis se ne može izliječiti, dapače s vremenom se zna pogoršati i intenzivirati, a gotovo 10 % populacije pasa boluje od atopijskog dermatitisa.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Simptomi atopijskog dermatitisa se obično počnu javljati u periodu između šestog mjeseca i treće godine života kućnog ljubimca, a manifestiraju se kao crvenilo kože, blaži ili jači svrbež tijela koji dovodi do češanja i/ili lizanja šapa, grebanja lica i uha, češanja pazuha, prepona i trbuha te učestalih bakterijskih infekcija kože i uha.

Najčešći uzročnici – alergeni

Atopiju uzrokuju male čestice (alergeni) koje dovode do kožnih reakcija. Te reakcije su ono što uzrokuje svrbež u vašeg ljubimca. Alergene dijelimo u više kategorija: pelud trava, korova, drveća, plijesni, kućne grinje (grinje kućne prašine, skladišne grinje i dr.).

Dijagnoza atopije

Problemi se mogu javljati samo sezonski ili traju cijelu godinu. Dijagnoza sezonske alergije prilično je jednostavna. Obično s početkom određenog godišnjeg doba, većinom u proljeće, dolaskom sezonskih alergija, počne svrbež i češanje, da bi ti simptomi zatim nestali s krajem sezone. Dijagnoza svrbeža koji traje cijelu godinu, međutim, zahtijeva opsežnije pretrage.

U svakom slučaju prije nego li dijagnosticiramo atopijski dermatitis neophodno je u našoj veterinarskoj ambulanti za dermatologiju isključiti alergiju na hranu i vanjske parazite (buhe) kao moguće uzročnike svrbeža i promjena na koži. Situaciju obično dodatno kompliciraju različite sekundarne infekcije kože i uha bakterijama i/ili Malasezijom koje uzrokuju dodatni svrbež i njih treba prvo rješavati.

Dijagnoza atopije postavlja se, dakle, metodom eliminacije ostalih uzroka koji mogu dovesti do iste kliničke slike, a alergološko testiranje provodi se isključivo u svrhu detekcije alergena koji uzrokuje probleme. Testovi mogu biti kožni (intardermalno testiranje) ili se rade putem krvi. U slučaju pozitivnih nalaza moguća je terapija hiposenzibilizacijom tj. privikavanje organizma kućnog ljubimca na štetne alergene njihovom aplikacijom u malim dozama.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Na žalost, nema čarobnog lijeka koji će riješiti ovaj problem. Što se tiče terapije, ona se prilagođava svakom pacijentu ponaosob i nema jedinstvenog recepta.

Jedna od mogućnosti je izbjegavanje alergena koji izazivaju probleme, no u praksi je to obično teško izvesti, posebno ako govorimo o peludi. Osim izbjegavanja alergena neophodno je staviti pod kontrolu i moguće okidače atopijskog dermatitisa, dakle redovito stavljati zaštitu protiv vanjskih parazita, te liječiti sekundarne infekcije.

Hiposenzibilizacija se i dalje smatra osnovom terapije i njena uspješnost se kreće oko 70-80%. Indicirana je u slučajevima kad je nemoguće izbjeći alergene i kad simptomi alergije traju duže od 4-6 mjeseci godišnje. Također, uspjeh terapije bolji je ukoliko se radi o mlađim psima.

Za ublažavanje svrbeža, a koji je uvijek prisutan u većem ili manjem intenzitetu, koristimo medicinske šampone koji ublažavaju iritaciju kože, a koriste sa i prilikom liječenja sekundarnih infekcija kože. Također, omega 3/6 masne kiseline smanjuju upalne procese, te ojačavaju gornji sloj kože i time smanjuju gubitak vode i posljedični nastanak suhe kože.

Što se lijekova tiče, u praksi se koriste antihistaminici, kortikosteroidi, te ciklosporin. Vaš veterinar procijeniti će, ovisno o kliničkoj slici, koji lijek koristiti.

Tekst: Specijalistička veterinarska ambulanta Marković

Ako još niste pronašli odgovarajuću hranu za svog praščića svakako preporučamo Fish4dogs, a ovdje možete pročitati zašto.

Ako još niste:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top